Svensk robot erövrar världen

2015-12-09 10:21  

Robothuvudet vänder sig mot dig när du pratar, ser dig i ögonen och kan ge svar på tal. Nu har den sociala roboten Furhat tagit steget in på utvecklingslabb hos Disney och Toyota. Bakom utvecklingen står forskare på KTH.

Han var snabb med att ge sig ut i världen. Redan under sitt första år, 2011, fick robothuvudet Furhat visa upp sina färdigheter på London Science Museum och i den brittiska tv-kanalen BBC. Där ­demonstrerade han sin förmåga att vända sig mot den som talar och att leverera ett svar med livfull mimik och tydliga läpprörelser. Han är den enda i robotvärlden som klarar av det.

Bakom den sociala och talföra roboten ligger Gabriel Skantze och hans kolleger vid institutionen för tal, musik och hörsel på KTH. Här forskar man på hur man kan bygga tekniska system som klarar en dialog med människor.

– Det kräver att man tar hänsyn till mer än bara talet. Även ansikte och gester spelar en viktig roll, säger Gabriel Skantze, forskare på KTH.

Lösningen blev en tredimensionell mask i form av ett ansikte som en animering projiceras på. Genom att den passar masken perfekt skapas illusionen av att ansiktet ”lever”. Animeringen kommer från en projektor som sitter i nacken. Här finns också de servomotorer som gör det möjligt att vrida huvudet. I en låda under huvudet har kameror samt datorn med all mjukvara stuvats in.

– Det handlar om en massa system. Talet ska tolkas, översättas till text, syntetiseras till tal och göras om till en ansiktsanimering. Och så har vi har vi all indata från kamerorna.

I takt med att robothuvudet visats upp på internationella ­robotkonferenser har allt fler forskningslabb velat köpa huvudet och utvecklingsplattformen. För två år sedan bildades därför bolaget Furhat runt tekniken. Gabriel Skantze är en av grundarna.

Två exemplar av robotskallen finns i dag på Disneys forskningslaboratorier i USA. Tanken är att de ska användas för att utveckla nya robotsystem till filmjättens nöjesparker. Där finns redan mängder av robotar, men de kontrolleras alla av operatörer.

Nyligen inleddes ett samarbete med Toyota Robotics, som också har skickat en person till KTH för att lära sig att använda utvecklingsverktyget.

– De utvecklar bland annat ­robotar som träningsstöd för äldre personer med begynnande demens. Tanken är att få fram en social robot som äldre kan prata gamla minnen med, samtidigt som systemet kan göra test som signalerar när minnet blir sämre, säger Gabriel Skantze.

Även Hondas robotgrupp vill köpa ett robothuvud och anställa en av doktoranderna på KTH under ett halvår.

– Systemet har också väckt stort intresse bland lärare som tror att det kan spela en viktig roll som ­extralärare eller pluggkompis.

Andra tänkbara områden är gallerior där roboten skulle kunna ersätta informationstavlan eller disken.

Under tiden tar forskarna vid institutionen sig an utmaningen att göra robotsystem som är ännu bättre på att kunna följa och förstå en konversation. Och inte minst inse när det är hens tur att prata i fall flera personer deltar i sam­talet.

– Turtagning och trepartssamtal är komplexa saker, konstaterar Gabriel Skantze.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Furhat

Företag: Furhat.

Gör: Social robot.

Grundat: 2013.

Ort: Stockholm.

Antal anställda: 2.

Huvudägare: Grundarna.

De har köpt Furhat

  • Antalet utvecklingslabb där ­Furhat sticker in sitt huvud blir allt fler. I dag används systemet med ­robotskallen för utveckling hos:
  • Disney Research, USA.
  • Toyotas robotlabb, Japan.
  • Harvard Heriot-Watt University, Storbritannien.
  • University of Glasgow, Stor­britannien.
  • Uppsala universitet.
  • Örebro universitet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL