Innovation
Svartaste materialet - nu ännu svartare
Världens svartaste material har blivit ännu svartare. Nu går de inte längre att mäta hur mycket ljus det absorberar.
För snart två år sedan kunde Ny Teknik berätta om världens svartaste material - Vantablack. Tillverkad som en yta av kolnanorör på aluminium absorberade det 99,965 procent av det infallande ljuset. Nu rapportera det brittiska företaget Surrey Nanosystems att de lyckats få materialet att bli ännu svartare. Enligt innovatörerna är det nu så svart att ingen spektrometer i världen klarar av att mäta hur mycket ljus materialet absorberar.
I videon ovan demonstrerar företaget vad som händer när en laserstråle sveper över materialet - den försvinner för ögat och går inte längre att se.
Materialet tillverkas på en oregelbunden yta av aluminium. På ytan får extremt tätt packade nanorör växa fram. Varje kvadratcentimeter innehåller en miljard nanorör, alla med en diameter på 20 nanometer. När ljus träffar materialet tvingas det in i utrymmet mellan rören där det studsar runt till dess att det absorberas.
Forskarna själva använder liknelsen med att vandra omkring i en skog där alla träd är 3 km höga. Där skulle det vara väldigt mörkt eftersom ljuset inte skulle kunna tränga ner till marken.
Möjliga tillämpningar av materialet är att förbättra känsligheten hos teleskop så att de uppfattar ljuset från extremt svaga stjärnor eller för kalibrering av rymd- och flygburna instrument. I dag störs de känsliga mätinstrumenten av ljus som reflekteras i instrumentens ytor.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!