Digitalisering

Stryktålig push-mobil

får premiär i Sverige

Sonim XP1.
Sonim XP1.

För dem som saknar en riktigt stryktålig mobil kommer nu walkitalkie-mobilen XP1 från amerikanska Sonim. Svenska Newphone är bland de första operatörerna i världen att ta in mobilen.

Publicerad

Den lilla svenska mobiloperatören Newphone som specialiserat sig på mindre företagskunder är nu först ut i Skandinavien med den amerikanska stryktåliga mobilen Sonim XP1.
Delvis svenskutvecklade XP1 lanserades i slutet av september och verkar gjord för tuffa tag. Den har ett hölje i ruggad gummi och tål bland annat fall från 1,65 meter mot betong, vibrationer mellan 5 och 500 Hz och temeperaturer mellan -40 och +85 grader C.
Stora knappar
Målgruppen är bland annat hantverkare och andra som jobbar utomhus eller i stökiga miljöer. Därför har Sonim också försett mobilen med extra stora knappar, en rejäl skärm och batteritid som ska vara längre än normalt.
- Det är en enkel och bra gsm-lur som är otroligt stryktålig, och det finns det ett behov av. Det finns ingen annan egentligen längre, menar Örjan Wrede, vd för Newphone.
Push-to-talk
Det speciella förutom stryktåligheten är dock att XP1 har en walkietalkie-funktion, så kallad push-to-talk. Man trycker på en knapp, pratar och släpper, och strax därpå hörs meddelandet i mottagarens mobil. Gruppsamtal går också bra.
Tanken är att hantverkare och småföretag ska gilla funktionen.
Push-to-talk för mobiler utvecklades för tre år sedan, bland annat av Sonim, Ericsson och Nokia, och lanserades i Sverige som tjänst av Vodafone förra hösten utan större framgång.
Lite oenigheter kring tekniken har bromsat utvecklingen, men nu finns det en standard från mobilbranschens världsorganisation OMA.
Första mobilen med OMA-standard
Sonim XP1 är den första och hittills enda mobilen i världen som följer standarden. Dessutom säljer Sonim så kallad dispatch-utrustning - ett slags växel som företaget kan använda för att sätta upp samtalsgrupper och anropa flera mobiler på en gång.
Sonim säljer också små mobilprogram som gör lite mer avancerade mobiler med operativsystem som Symbian och Windows Mobile till push-to-talkmobiler enligt standarden. Vanliga datorer kan också användas med ett headset och ett särskilt program.
Själva mobilen XP1 är på sätt och vis en svensk. Den är utvecklad av bland annat Joakim Wiklund, Jan Forslöw och Johan Bergström, alla med bakgrund inom Ericsson, samt Javor Kolev som tidigare arbetat på Sony Ericsson.