Övriga nyheter

Stort tyskt elbolag utsatt för cyberattack

För första gången medger nu en europeisk elleverantör att man drabbats av en allvarlig it-attack. Tyska elnätsbolaget 50Hertz uppger att man i november fick all sin internettrafik utslagen.

Publicerad

Tyska tidningar rapporterade nyligen att 50Hertz, som är det fjärde största elnätsföretaget i Tyskland, drabbats av omfattande belastningsattacker. I går, söndag, återgav nyhetsbyrån Euractiv också en intervju med bolagets vd Boris Schucht, där han berättar om angreppen.

Enligt Schucht blockerades företagets samtliga internetdomäner (hemsidor) på grund av så kallade Dos-attacker eller belastningsattacker. Bolagets servrar fick motta flera tusen anrop samtidigt, vilket korkade igenom it-systemet.

Som en följd försvann möjligheten att hämta ned eller skicka e-post och även alla andra uppkopplingar mot internet försvann i flera timmar. Somliga av problemen tog fem dagar att komma till rätta med.

Enligt Euractiv kom anropen från datorer vars IP-adresser återfanns i Ryssland och Ukraina. Det är dock möjlighet att dessa datorer hackats och att den verkliga angriparen befann sig i något annat land.

I takt med att styr- och övervakningssystemen för elnäten blir intelligentare och kopplas ihop mot annan it-infrastruktur och internet växer oron bland elleverantörerna för att attacker ska slå ut elnäten. Även om inte 50Hertz smarta elnät påverkades, beskriver Boris Schucht angreppet som allvarligt om än inte farligt.

- Ju mer automation i elnätet, och vi är i dag fullt automatiserade, desto större är risken för angrepp, säger Boris Schucht.

50Hertz förser över 18 miljoner kunder i Tyskland med el som till stor del härrör från sol och vind.

Ett av fyra energiföretag i världen har varit utsatta för utpressning av kriminella som hotar slå ut elnäten. Det uppger it-säkerhetsföretaget Mcaffe i en rapport från i somras.