Digitalisering

Större, snabbare och underligare från Apple

Magic Mouse, utan knappar och scrollhjul
Magic Mouse, utan knappar och scrollhjul

På tisdagen visade Apple som väntat en rad nya produkter. Bordsmodellen Imac har fått mest översyn, bärbara Macbook och stationära Mini lite mindre. Men till det kom "Magic Mouse", en minst sagt nyskapande mus.

Publicerad

Magic Mouse har varken knappar, styrkulor eller hjul. I stället är hela ovansidan en beröringskänslig yta med samma touch-teknik som Apple använt i sina bärbara datorer, Iphone och Ipod Touch. Den kan ställas in så att ytan fungerar som olika knappuppsättningar, eller användas för att kontrollera datorn med hjälp av gester med fingertopparna.

Imac-serien har fått bättre prestanda över lag. Den minst dyra modellen kostar nu 11495 kronor. Den dyraste modellen kostar knappt 20 000, men har nu försetts med 27-tumsskärm och fyrkärniga processorer. Det mest högpresterande alternativet är en Intel Core i7, en prestandanivå som tidigare reserverats för Apples arbetsstationer för proffs.

Macbook-modellen kostar 10000 kronor och uppåt, och har fått ett något bättre inbyggt batteri. Den nominella driftstiden är nu sju timmar.

Mac Mini, den brödrostlika stationära modellen, kostar nu från 6000 kronor. Den har fått bättre processorer och finns också i en modell för att driva en hemmaserver.