Opinion
Storbolagen behöver lära av startups

LEDARE. Storföretagen måste hålla farten uppe, annars går de under.
”Var innovativ eller dö!”
Året var 2013 och Apples vd Tim Cook analyserade Nokia som just hade sålt sin mobildel till Microsoft och därmed förlorat sin ställning som en av de ledande mobiltillverkarna.
Orsaken: Företaget hade slutat vara innovativt. Tim Cook klargjorde att Apples framgång bygger på ständig innovation.
Det finns många orsaker till att företag tappar fart i sin innovativa process. Ett företag som växer snabbt måste till exempel ägna sig åt mer administration, rekrytering och efterlevnad av regelverk.
Samtidigt är drömmen för många just att se sin lysande idé växa. Det finns goda exempel på riktigt stora bolag som hela tiden lyckas leverera smartare nya produkter och tjänster än konkurrenterna. När Boston Consulting Group, BCG, listade de mest innovativa företagen 2015 så var Apple och Google i topp och Microsoft, Samsung, Toyota och BMW bland det tio främsta.
29 av de 50 företagen på listan är amerikanska, 10 asiatiska och 11 bolag är från Europa. Inget är svenskt.
Storbolagen måste i dag alltmer ha koll på framgångsrika startups som har förmågan att komma på helt nya, ofta digitala, affärsmodeller för exempelvis taxitjänster, alternativ till hotell, betal- och lånesystem och näthandel. För BCG uppger 79 procent av företagen att innovation är den viktigaste eller en av de tre viktigaste prioriteringarna. För tio år sedan var siffran 66 procent.
Ny Tekniks reporter Helen Ahlbom beskriver hur flera svenska storbolag – sent omsider – följer den globala trenden att söka nya typer av samarbeten med startupföretag.
Läs mer:
Nu höjs säkert ett och annat varnande finger – små bolag riskerar att bli utnyttjade av jättarna och förlora sina patent och innovationer.
Som alltid är det förstås viktigt att nagelfara villkoren i samarbetena. Men miljardbolagens behov av nya impulser ger de mindre innovationsbolagen makt. De har förmåga att vara flexibla och hitta lösningar som de stora inte ser, och kan dra nytta av storbolagens varumärken och positioner på marknaden.
Och den part som luras får inga nya samarbeten. Som sagt, ett bolag med för låg innovationstakt dör.