Opinion

”Stora mängder data ger enorma möjligheter”

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. En tydlig trend är att big data håller på att bli verklig verksamhet, skriver Ny Tekniks t f chefredaktör Kalle Anrell.

Publicerad

Tekniken är motorn i samhällets utveckling. Du som läser Ny teknik ska bättre än andra veta vilka stora samhällsförändringar som är på väg – det är vår drivkraft på redaktionen.

Att tekniken driver på samhället har blivit väldigt tydligt de senaste åren, när lagstiftningen inte riktigt hänger med. Drönardebatten är ett tydligt exempel, men insamlingen av data kommer att bli än tydligare.

Om ett år träder den nya dataskyddsförordningen i kraft och höjer nivån för den personliga integriteten. Den får vi anledning att återkomma till längre fram i tiden.

I veckans tidning fokuserar vi i stället på möjligheterna med insamlandet av data. Big data har varit en snackis ända sedan butiker med kundkort kunde märka att en del personer gillar glass och med rabatter köper ännu mer.

Reporter Anders Thoresson upptäckte under sitt arbete med årets 33-lista, Sveriges hetaste startup-lista från Ny Teknik och Affärsvärlden, att en tydlig trend är att big data håller på att bli verklig verksamhet. Det gällde både bolag som kom med på listan och de som inte nådde hela vägen fram.

”Det här är en teknikanvändning som kommer mer och mer. Skiftet sker nu”, sa han. Här berättar Devdatt Dubhashi på Chalmers att de ser samma kommersiella trend i många branscher. Han tror att det kommer att få störst betydelse inom sjukvården.

Det är mycket jury-bedömningar just nu.

I helgen satt jag med och bedömde de farkoster som studenterna byggt till Quarnevalen – och kan konstatera att återväxten bland svenska ingenjörer verkar vara god. Många hade byggt spännande lösningar, bland annat användes gengas i en förbränningsmotor.

Ny Teknik är också med och delar ut Framtidspriset till unga entreprenörer som möter framtidens utmaningar på ett hållbart sätt.

I veckan bestämmer vi årets vinnare som presenteras i Almedalen.