Samhälle

Stora Enso stäms för storbranden i Västmanland

Skogsbolaget stäms på 277 miljoner för skogsbranden i Västmanland 2014. Foto: Fredrik Persson / TT
Skogsbolaget stäms på 277 miljoner för skogsbranden i Västmanland 2014. Foto: Fredrik Persson / TT

Skogsbolaget Stora Enso Skog stäms på 277 miljoner kronor för den omfattande skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. Det rapporterar SVT Nyheter.

Publicerad

Bakom stämningarna ligger Dalarnas Försäkringsbolag och Länsförsäkringar Bergslagen. Bolagen hävdar att Stora Enso gjort sig skadeståndsskyldiga genom brott mot miljöbalken.

Enligt stämningsansökan orsakades branden av gnistor från en markberedare. Trots att maskinen kördes och ägdes av en entreprenör anser försäkringsbolagen att Stora Enso bör hållas ansvarigt.

Läs mer:

Går processen inte vägen för försäkringsbolagen i mark- och miljödomstolen i Nacka kommer bolaget i stället kräva Stora Enso på skadestånd i tingsrätten i Falun.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Över 18 miljoner liter vatten fälldes över brandområdet

Närmare 300 personer från räddningstjänst, hemvärn, polis och Försvarsmakten har arbetat med släckningsarbetet, som fortfarande pågår med vattenbombning och trädfällning.

Försvarsmakten har haft mellan fyra och tio helikoptrar i arbete samtidigt. Helikopter 10 (Super ­Puma) har fällt 8 miljoner liter ­vatten i området med precisionsbombning av eldhärdar.

De fyra inhyrda Bombardier 415-planen från italienska och ­franska räddningstjänsterna har fällt 10 miljoner liter vatten över lågorna när det brann som värst.

Försvarsmakten har också ställt upp med lastbilar, bandvagnar, motorcyklar, grävmaskiner och rib-båtar som övervakat vattenhämtningen i sjöarna runt omkring.

”Det är den största räddnings­insats som vi hjälpt till med i modern tid”, säger Terese Fagerstedt på försvarets informationsstab.

Polisen har inlett en utredning om hur branden uppstod och vem som är ansvarig. Den utredningen kommer att ta flera månader ­eftersom man ännu inte kan göra en teknisk besiktning i området.