Digitalisering

Steve Jobs sågning av Flash

Steve Jobs går till full attack mot Flash. I ett brev på Apples webbplats sågar Jobs Adobes teknik på punkt efter punkt.

Publicerad

Flash är ett av de vanligaste sätten att bygga rörlig grafik på webben. Men stöd för tekniken saknas i Apples bärbara prylar. Det innebär att en användare som surfar i sin Iphone inte ser alla webbsidor som det är tänkt.

I enlång textpå Apples webbplats förklarar nu Steve Jobs varför Apple så ihärdigt vägrar släppa in Flash i Iphone, Ipad och Ipod touch.

Det är inte ett affärsmässigt beslut, hävdar Steve Jobs. Det handlar inte om att Apple vill skydda intäkterna från App Store. Enligt Steve Jobs vilar beslutet att inte släppa in Flash på teknisk grund.

Argument ett handlar om öppenhet. Även om Flash är en väldigt väl använd och spridd teknik är det Adobe som har full kontroll över utveckling, prissättning och så vidare. Jobs konstaterar att också Apple utvecklar en hel del stängda produkter, i sammanhanget är operativsystemet som Iphone och Ipad använder ett bra exempel. Men, fortsätter han, “vi tror att de standarder som utgör webben ska vara öppna. Istället för att använda Flash har Apple därför valt HTML5, CSS och Javascript.”

Argument två handlar om tillgänglighet. 75 procent av videoinnehållet på webben finns tillgängligt i Flash, vilket Adobe framför som ett skäl för varför Apple borde släppa in Flash i sina produkter. Utan Flash får inte användarna tillgång till hela webben, är resonemanget. Fel, svarar Jobs. “Nästan allt det här materialet finns tillgängligt i modernare format som fungerar också på Iphone, Ipad och Ipod Touch.”

Argument tre handlar om säkerhet, stabilitet och prestanda. “Symantec visade nyligen att Flash var en av de mjukvaror med flest säkerhetsproblem under 2009. Vi vet också att Flash är den vanligaste orsaken till att Macar kraschar”, skriver Jobs. Apple vill helt enkelt inte utsätta sina användare för de problemen.

Argument fyra handlar om batteritid. Det drar för mycket ström att avkoda video i mjukvara. Det måste göras i speciell hårdvara, skriver Jobs.

Argument fem är att Flash inte är anpassat till pekskärmar.

Och slutligen, argument sex. Det Steve Jobs påstår är det viktigaste: Apple vill inte ha Flash som ett extra lager mellan de program som tredjepartsutvecklare bygger och de funktioner som finns i prylarnas operativsystem. Det gör tredjepartsutvecklarna för beroende av Flash. Problemet förstärks av att Flash finns tillgängligt för många olika plattformar, vilket innebär att Flash bara innehåller funktioner som finns i dem alla. “Adobe har inte som mål att hjälpa utvecklare bygga så bra program som möjligt för Iphone, Ipad och Ipod Touch. Adobes mål är att hjälpa utvecklare bygga program som går att köra på många olika plattformar.”

Tycks inte finnas skäl att förvänta sig en Flash-lansering till Iphone OS den närmsta tiden, alltså.