Samhälle
Stefan Löfven ombildar regeringen
UPPDATERAD. Idag stod det klart vilka de nya ministrarna blir.
I en presskonferens från Rosenbad presenterade Stefan löfven idag sin nya regering. Statsminstern började med att ge sin syn på det politiska läget, som kallats för det svåraste parlamentariska läget sen demokratins genomslag i landet. Han lyfte bland annat satsningar på utbildning, skola och arbetsmarknad och påpekade vikten av samarbete över partigränsen.
– Min inställning är att blockpolitiken är skadlig för Sverige, sa statministern.
Tre nya ministrar ingår i den ombildade regeringen:
- Ann Linde (S) tillsätts som EU och handelsminister.
- Peter Eriksson (MP) blir bostads- och digitaliseringminister.
- Karolina Skog (MP) blir ny miljöminister.
Andra ministrar får nya uppdrag: Biståndsminister Isabella Lövin (MP) utnämns till minister för internationellt samarbete och klimat; Energiminister Ibrahim Baylan (S) blir även samordningsminister, med särskilt fokus på utsatta områden i Sverige; Ylva Johansson (S) blir ny arbetsmarknads- och etableringsminister. Ardalan
Ny Tekniks chefredaktör Susanna Baltscheffsky kommenterar valet av miljöminister så här:
– Karolina Skog är oprövad på den nationella poltiska arenean och för en miljöminister är det viktigt att kunna stå på sig i förhandlinagrna med de starkare departementen.
– Regeringen utmålar sig som en grön regering, där har de mycket kvar att bevisa, hon måste kunna visa att regeringen menar allvar.
– Det är också olyckligt att miljöministern inte har ansvar för klimatpolitiken utan läggs på Isabella Lövin som blir minister för internationell utveckling och klimat. Även om hon är en kompetent förhandlare och säkert behärskar ämnet så är det bättre att ha hela klimatpolitiken samlad under samma minister och departement. Klimatlösningar behövs inom ett stort antal samhällssektorer, så det behövs ett politiskt tryck för att åstadkomma det. Nu ska miljöminister Skog ha vissa klimatpolitiska frågor, och klimatminister Lövin andra. Uppdelningen är oklar.
Dessutom handlar internationell klimatpolitik mycket om enskilda länders trovärdighet, hur landet jobbar på hemmaplan för att minska sina koldioxidavtryck. Uppdelningen kan uppfattas som en splittring och nedprioritering av klimatpolitiken från den svenska regeringens sida.
Angående Ibrahim Baylans fortsatta uppdrag säger hon så här:
– Det är bra att Löfven inte möblerade om på energiministerposten utan att Ibrahim Baylan fortsätter arbetet med energkommissionen. Ett byte hade blivit rörigt och arbetet hade tappat tempo. Diskussionerna med de andra partierna behöver styrfart och beslutsmässighet. Flera viktiga frågor ska avgöras nu, bland annat om effektskatten på kärnkraft.
Sverker Brundin, redaktör på Ny Tekniks systertidning Digital teknik är positiv till att en digtaliseringsminister införs och att ansvaret för it-frågorna delas mellan denna post och civilminister Ardalan Shekarabi:
– Att dela upp uppgifterna på det sättet är väldigt bra tror jag.
– Sverige har ju halkat efter på digitaliseringsområdet i hur myndigheter arbetar och inom tillgång till öppna data. Där har vi tappat på flera rankningar mot till exempel Estland och Danmark. Sveriges myndigheter måste bli bättre på digitalisering och förenkla reglerna, säger Sverker Brundin och tillägger:
– Peter Eriksson är en kraftfull person och jag tycker att det är postivit att det blir en sån person som håller i digitaliseringsarbetet och inte en av de svagare ministrarna.
På Twitter reagerade flera användare över att nya digitaliseringsministern inte finns på mikrobloggen. Däribland chefsorganisationen Ledarnas samhällspolitisk rådgivare:
Komikern Karin Adelsköld påpekade också att Kristina Persson (S) nu lämnar regeringen:
Va? Hade framtidsministern ingen framtid?
— Karin Adelsköld (@karinadelskold) May 25, 2016