Digitalisering

Stadsnäten stoppar direktöverföringen

Säpo vill ha direkttillgång till operatörernas trafikuppgifter i ett nytt tekniskt gränssnitt. Svenska Stadsnätsföreningen var överens med Säpo om att införa systemet – men efter hård kritik backar man nu.

Publicerad

Kritiken har varit hård. Bland annat har operatören Bahnhof planerat att publicera namnen på de stadsnätsbolag som via Linköpingsföretaget Maintrac är på väg att ge polisen direkttillgång till abonnenternas trafikdata.

-Ett 30-tal oroliga kunder har hört av sig till oss och undrar om Bahnhof kommer att ger polisen direkttillgång till trafikdata. Men det kommer vi inte att göra, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

I går kväll skickade bolaget ut ett kundmeddelande med svar på frågorna kring hur man tänker hantera de brottsbekämpande myndigheternas krav på utlämning av trafikdata via automatik.

"Säpo försöker just nu övertala olika operatörer att svika sina kunder, men hos Bahnhof har de inget att hämta.", skriver bolaget.

"Problemet är de så kallade öppna stadsnäten, där nätägaren kontrollerar de sista kablarna fram till ditt bredbandsuttag."

Ett 50-tal av 150 stadsnätsföretag ska, enligt uppgift till Ny Teknik, ha valt Linköpingsbolagets datalösning. Den senare innebär att bolagen kommer att överföra trafikdata till databaser hos Maintrac, vilka polisen uppges komma att få direkttillgång till under bolagets överseende. Enligt Säpo ska starten ske under första kvartalet nästa år.

Ny Teknik pratade med Maintracs vd Tor Borrhed i förmiddags. Då uppgav han för Ny Teknik att man håller på att hantera situationen och att man just nu inte kan kommentera Bahnhofs kundmeddelande. Han lovar att uttala sig senare i eftermiddag.

Klockan 15.00 skickade Svenska Stadsnätsföreningen ut ett pressmeddelande. De berättar att man har upphandlat en tjänst av Maintrac och att uppdraget till bolaget "ändras nu så att automatisk dataöverföring inte längre ska bli möjlig".

-Efter att ha lyssnat på kritiken förstår vi hur viktigt det är att fortsätta med den manuella hanteringen och granskningen av förfrågningar från Säpo. Vi kommer därför inte att gå vidare med att utveckla ett system för automatisk dataöverföring, säger Mikael Ek, vd, Svenska Stadsnätsföreningen i pressmeddelandet.

Stadsnäten fortsätter med manuell hantering och granskar varje begäran separat.