Säkerhet
Sparkade generaldirektören får rätt: ”Avskedandet var olagligt”

Det var fel av regeringen att sparka Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren i samband med it-skandalen, slår Arbetsdomstolen fast.
(Uppdaterad)
Regeringskansliets presstjänst uppger att hon får tillbaka sin anställning som gd i Regeringskansliet och retroaktiv lön från september 2017.
Maria Ågren själv skriver i en kommentar att hon är nöjd med domen.
Hennes ombud Karin Lundin, förbundsjurist hos Sveriges ingenjörer, anser att Ågren nu har fått upprättelse.
– Till att börja med har domstolen slagit fast att hon inte har begått något brott. Det är också konstaterat att det inte har röjts några hemliga uppgifter till de här utländska it-teknikerna, säger Lundin och tillägger att Ågren inte har gjort något som domstolen anser motiverar avsked.
Lundin framhåller att domstolen även lyfter fram att Maria Ågren försattes i en mycket svår, eller närmast omöjlig situation när hon tillträdde, utan att själv ha någon skuld i det.
Det var i januari 2017 som Ågren fick order av dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson (S) att lämna sin post. Det skedde när Säpo inledde en förundersökning med anledning av it-skandalen på myndigheten.
Ågren flyttades direkt till en tjänst som generaldirektör i regeringskansliet, en tjänst som Arbetsdomstolen nu säger att regeringen avskedade henne felaktigt ifrån i september 2017.
Maria Ågren erkände först brott för vårdslös behandling av hemliga uppgifter, men drog sedan tillbaka sitt erkännande och stämde staten. Nu konstaterar Arbetsdomstolen att hon visserligen allvarligt brustit i aktsamhet under it-skandalen – men inte avsiktligt.
”Domstolen har sammantaget funnit att Maria Ågren inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet. Avskedandet var alltså olagligt. Maria Ågren återfår därför sin anställning i Regeringskansliet”, skriver domstolen.
”Ville få klarhet”
Maria Ågren skriver i en kommentar till TT att hon är nöjd över domstolens beslut och att det känns skönt att frågan blivit prövad.
”Jag ville få klarhet i om hanteringen av min anställning hade skett på ett korrekt sätt. Det är första gången en GD avskedas på detta sätt och även ansvarsnämnden påtalade att det var ett oklart rättsläge. Därför var det också angeläget för andra med motsvarande anställning att få frågan prövad.”
När Ågren avskedades från tjänsten som generaldirektör i regeringskansliet stämde Sveriges Ingenjörer staten och krävde skadestånd. Ågren och hennes ombud sade då att Maria Ågren förnekar brott och att hon godkände strafföreläggandet om att ha hanterat hemliga uppgifter vårdslöst ”enbart i syfte att undvika massmedial exponering”.
– Utgången i målet har varit ganska oviss, det har funnits ganska många frågor som har varit oklara. Vi har varit förberedda på att det kunde gå åt ömse håll, säger Arbetsgivarverkets chefsjurist Hedda Mann till TT.
Det är Arbetsgivarverket som har företrätt staten i målet.
Enligt Hedda Mann har det rått oklarheter om både bevisning och olika rättsregler.
– Det var ju oklart, till exempel, om hon skulle anses skyldig till den brottsliga gärningen. Det tyckte inte Arbetsdomstolen, säger Hedda Mann.
Fick betala böter
Efter petningen från Transportstyrelsen 2017 fick Ågren en ny tjänst i regeringskansliet _ med samma lön och titel, generaldirektör, fram till 2021. Men redan i juli 2017 begärde regeringen att hon skulle avskedas även från detta jobb sedan det framkommit att hon erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70.000 kronor.
Statens ansvarsnämnd godkände avskedandet i september 2017, något som Arbetsdomstolen nu slår fast var fel.
Regeringskansliets presstjänst uppger för TT att Ågren efter domen får tillbaka anställning som generaldirektör i Regeringskansliet, den som regeringen flyttade henne till i januari 2017. Domen innebär också att Ågren har rätt till lön retroaktivt från avskedet till i dag.
Presstjänsten uppger också att det inte är bestämt vilka uppgifter Ågren ska få.