Digitalisering

Spana in Nokias nya toppmodell

Nya Nokia 8 blir HMD:s första telefon i premiumsegmentet. Foto: Nokia
Nya Nokia 8 blir HMD:s första telefon i premiumsegmentet. Foto: Nokia
Telefonen blir den fjärde modellen för årets som släpps under det klassiska varumärket. Foto: Nokia
Telefonen blir den fjärde modellen för årets som släpps under det klassiska varumärket. Foto: Nokia

Nokia 8 är toppluren som ska ta Finlands forna stolthet tillbaka till toppen. Det är i alla fall förhoppningen hos HMD, som licensierar det klassiska varumärket.

Publicerad

Nokias comeback som varumärke i Europa annonserades under årets upplaga av mässan Mobile World Congress, MWC.

Bakom satsningen står nystartade finländska bolaget HDM, som köper rätten att använda det klassiska finska varumärket som fortfarande ägs av Nokia.

HMD:s vd Arto Nummela, vd för HMD, inledde presskonferensen i MWC med att presentera upp tre nya modeller - Nokia 6, Nokia 5 och Nokia3.

Men den märkbart uppspelta Nummela hade ett ytterligare äss i rockärmen: en uppdaterad version av storsäljaren 3310. I ett kast hade HMD lyckats stjäla showen på MWC med urgammal Nokia-teknik.

I en intervju med Ny Teknik på plats i Barcelona antydde Ossi Korpela, Nordenchef hos HMD, att fler modeller var på väg under året.

Nu vet vi att Korpela syftade på Nokia 8. Till skillnad från den första Nokia-trion från HMD är den nya 8-modellen tänkt att konkurrera med premiummodeller från andra tillverkare.

Nokia 8 kommer att släppas i svenska butiker 8 september, och ska kosta cirka 5600 kronor.

Telefonen är bland annat försedd med en 5,3-tumsskärm, Snapdragon 835-systemprocessor och en kamera med dubbla 13-megapixelsensorna är utrustade och optik från Carl Zeiss.

Precis som årets tidigare Nokia-modeller körs den nya mobilen med operativsystemet Android. HMD gör en stor poäng att knappt något har ändrats jämfört med Googles originalversion av systemet, men en specialfunktion som har lagts är att kamerorna som finns på bak- och framsidan kan strömma video samtidigt.