Grafik

Solar Orbiter tar sikte mot solen med svenska instrument ombord

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Anna Orring
Källa: Nasa/ESA och Rymdstyrelsen
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Anna Orring Källa: Nasa/ESA och Rymdstyrelsen

GRAFIK. Solar Orbiter ska åka närmare solen än någonsin tidigare. Hur skapar och styr solen den ständigt föränderliga rymdmiljön i vårt solsystem? En av de viktigaste uppgifterna är att förstå solvindens ursprung och källan till solvindens variationer.

Publicerad

En rymdfarkost ska åka närmare solen än någonsin tidigare. Målet: att upptäcka den väldiga stjärnans mysterier. Med på färden finns flera svenska bidrag.

Vad man kommer fram till kommer att spela roll också för vår miljö här, säger Johan Köhler på Rymdstyrelsen.

Tidigt på måndag morgon skjuts rymdfarkosten Solar Orbiter upp i rymden från basen i Florida. Sen väntar en över tio år lång färd tills den når sitt mål: solen. Där ska man försöka lösa ett av rymdens många mysterier, nämligen hur solen skapar och styr den föränderliga miljön i vårt solsystem.

Solen är en aktiv stjärna i vår närhet. Hur den får sina utbrott och hur solvinden interagerar med vårt magnetfält spelar roll för förhållandena på jorden. Det kan framförallt störa elektriska system och radiokommunikation, säger Johan Köhler, forskningshandläggare på Rymdstyrelsen.

Närmare än Merkurius

För att få en bättre förståelse för hur solens aktivitet fungerar skickar man alltså upp Solar Orbiter. Forskningssonden är ett samarbete mellan Europas och USA:s rymdstyrelser Esa respektive Nasa.

Solar Orbiter kommer att nå ett avstånd från solen på ungefär 42 miljoner kilometer – närmare ytan än vad Merkurius, den närmsta planeten, är.

Vad jag vet så har man inte gått så här nära förut. Men det är en annan sond på väg som kommer att ligga ungefär lika nära, så då kommer man kunna göra mätningar tillsammans med den, säger Johan Köhler.

Svenskt instrument

Med på färden finns flera svenska bidrag. Dels i form av ett instrument som ska mäta plasmavågor i solvinden, som forskare på Uppsala universitet har varit med och utvecklat. Dels från de svenska företagen OHB Sweden och Ruag Space som har utvecklat och byggt flera viktiga delar av farkosten.

De industriella uppdragen är upphandlade av Esa. Att svensk industri har vunnit vid flera tillfällen visar att de är framstående inom sitt område och kan leverera till den här typen av oerhört krävande uppdrag, säger Johan Köhler.

Det är inte lätt att bygga saker som ska fungera så nära solen, det ställer väldigt höga krav.

Målet är dessutom att närmre kunna studera nya delar av solen, genom att luta sondens omloppsbana mer och mer under åren som går.

Då kommer man högre och högre upp över solens poler, och öppnar en annan del av ytan som man inte har kunnat se på så nära håll förut, säger Johan Köhler.

Han tror att Solar Orbiters resa kommer att bli särskilt intressant, just för att forskningen har så tydlig bäring på förhållandena här på jorden.

Vad man kommer fram till kommer att spela roll också för vår miljö här, säger han.

Fakta: vår närmaste stjärna

Solen är vår närmsta stjärna och den himlakropp planeterna kretsar kring. Mätt tvärs över är solen över hundra gånger så stor som jorden.

Liksom andra stjärnor är den ett hett klot av gas, mest väte. Solens yta, som kallas fotosfären, är alltså ingen markyta, utan ett gasskikt. Fotosfären är den undre gränsen för hur långt in vi kan se i solen.

Temperaturen längst inne i solen är 15 miljoner grader. Att solen inte svalnar beror på att det pågår kärnreaktioner där inne. Väte omvandlas till helium samtidigt som enorma mängder energi frigörs. Solen har lyst i cirka fem miljarder år och väntas lysa ungefär lika längre till. Solen är alltså en stjärna i yngre medelåldern.

Källa: Nationalencyklopedin