Digitalisering

Snowden har ansökt om asyl

Edward Snowden, som avslöjat USA:s avlyssning av EU och allierade länder, har ansökt om tillfällig asyl i Ryssland, skriver Reuters och hänvisar till uppgifter från advokater.

Publicerad

Den spionanklagade IT-specialisten har sedan i slutet av juni varit strandsatt på transitområdet på Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo.

Rysslands president Vladimir Putin har riktat anklagelser mot USA, för att Snowden fortfarande sitter fast i Moskva.

– Han anlände till vårt territorium oinbjuden, han flög inte till oss, han flög transit på väg till andra länder, sade Putin i ett tv-sänt uttalande, då han också passade på att påpeka att så snart det blev känt att Snowden var på väg, så satte USA helt och hållet stopp för hans möjligheter att resa vidare.

På ryska reportrars frågor om vad det ska bli av Snowden, svarade presidenten:

– Hur ska jag kunna veta det? Det är hans liv, hans öde.

Samtidigt har Spaniens regering bett Bolivia om ursäkt för att den bolivianske presidenten Evo Morales flyg stoppades på sin väg från Moskva till La Paz i början av juli, skriver El Mundo. Bland andra Spanien stängde sina luftrum då det sades finnas misstankar om att Snowden fanns ombord. Morales plan tvingades ned i Österrike och blev många timmar försenat.

Spaniens skriftliga ursäkt till Bolivias regering överlämnades av Spaniens ambassadör i La Paz, och Spanien hoppas nu på goda relationer med Bolivia igen. Bolivia och andra latinamerikanska länder har protesterat mot att Spanien och andra europeiska länder stängde sina luftrum för Morales plan. De har också lämnat in en protest till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.