Innovation

Snart kan det odlas svamp i Bitcoingruvan

Bitcoingrävare på rad Foto: KNC Miner
Bitcoingrävare på rad Foto: KNC Miner
Odlad skogschampninjon Foto: Ola Torkelsson / TT
Odlad skogschampninjon Foto: Ola Torkelsson / TT
Takfläktar på KNC Miners Bitcoingruva i Boden. Foto: KNC Miner
Takfläktar på KNC Miners Bitcoingruva i Boden. Foto: KNC Miner
Michael Nilsson, Luleå Tekniska universitet
Michael Nilsson, Luleå Tekniska universitet

Svampodling i nedlagda gruvor har du förmodligen hört talas om. Nu vill Luleå tekniska universitet prova samma sak i KNC Miners Bitcoingruva i Boden.

Publicerad

Gratis kyla och stabil elförsörjning är två huvudargument för att locka företag att bygga sina datahallar i norra Sverige. Men att bara låta överskottsvärmen strömma rakt ut i luften är inte acceptabelt ur ett hållbarhetsperspektiv. Det menar forskare på Luleå tekniska universitet. I projektet Green Power ska de tillsammans med bland andra Bitcoinföretaget KNC Miner, Hushållningssällskapet och Sveriges lantbruksuniversitet undersöka om spillvärmen i stället kan användas för att värma växthus.

– Det här ska ge befintliga datacenter en möjlighet att minska sitt koldioxidavtryck samtidigt som transportbehov för växtprodukter minskar, vilket också betyder mindre koldioxidutsläpp, säger Michael Nilsson som samordnar projektet från Centrum för distansöverbyggande teknik vid Luleå tekniska universitet.

Första steget i projektet, som finansierats med totalt två miljoner kronor, under 15 månader är att mäta hur mycket värme som strömmar ur KNC Miners datahallar och hur mycket av den som kan tas tillvara. En utmaning för projektet är att temperaturen på restvärmen inte är så hög.

– Den ligger mellan 25 och 50 grader och vi får titta på vad som är praktiskt möjligt att göra med den, säger Michael Nilsson.

Det är enligt honom inte ett alternativ att pumpa värmen direkt till ett fjärrvärmenät och det är därför idén med ett växhus för svampodling i direkt anslutning till datahallen är intressant för projektet.

För att göra det möjligt för datahallen att expandera sin verksamhet så tror han också på en lösning där växthusen enkelt kan flyttas. Michael Nilsson hoppas att kunskaperna som projektet får fram för att ta till vara spillvärme i direkt anslutning till datahallar ska vara gångbara vid datahallar runt om i världen.

Med i projektet finns även Sics, Ericsson, Vattenfall, Bodens energi, Bodens kommun, Hydro 66, Boden Business Agency, SICS, Enaco och Energimyndigheten.

Gilla Ny Teknik på Facebook