Innovation

Smart material kan göra flygresan billigare

Foto: Texas A&M University Newswire

I Texas jobbar forskare på ett nytt material som kan göra jetmotorer mer effektiva. De har kombinerat två heta teknikområden – minnesmetall och högentropi-legeringar.

Publicerad Uppdaterad

Vid Texas A&M University säger man sig vara ”en ny klass av smarta material” på spåren. Upptäckten kan få jetmotorer att gå snålare. För att skapa materialet har forskarna kombinerat två heta teknikområden – minnesmetall och högentropi-legeringar.

Minnesmetall är legeringar som kan ändra form vid temperaturväxlingar, och forskarna vill använda lösningen för att minska avståndet mellan turbinbladen och höljet. En jetmotor är som mest effektiv när avståndet är som minst, men för att ta hänsyn till avvikande förhållanden måste en marginal lämnas. Med minnesmetall skulle jetmotorn kunna hålla det perfekta avståndet hela tiden och därmed prestera optimalt under alla förhållanden. Detta skulle ge en bränslebesparing. Forskarna tror också att minnesmetall kan bidra till att sänka motorljudet genom att justera storleken på dysan, det konformade utblåset.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här