Innovation

Små kristaller ger mycket data

Emil Tykesson var en av de allra första externa forskare som använde strålröret Bio-Max. Proteinkristallen roteras i 360 grader samtidigt som röntgenljus skjuts mot den. Foto: Uwe Müller
Jie Nan, forskare vid Bio-Max, tittar på en kristall på skärmen. Typisk storlek på kristaller som används i experiment är 10 mikrometer. Foto: Anders Hansson

Max IV är en jätteanläggning, avsedd för att undersöka mycket små saker. För Lundaforskaren Emil Tykesson: tre specifika enzym.

Publicerad

Emil Tykesson är bland de allra första utomstående forskare som har fått dra nytta av ljuskällan Max IV. Strålröret Bio-Max ger en möjlighet att undersöka proteiners kristallstrukturer i mycket hög upplösning.

– Det är fortfarande i uppstarten för Max IV. Men kombinationen av det högenergetiska ljuset från lagringsringen och en robust optisk design gör att Bio-Max har en enorm kapacitet. Strålen är liten, vilket innebär att vi kan skjuta röntgenljus på många olika delar i en proteinkristall. Detektorn är väldigt snabb, och kan samla in väldigt många bilder på kort tid.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här