Digitalisering

Skenande börs - väktarens mardröm

Börspaniken i USA den 6 maj i år blev en väckarklocka för aktieövervakarna på all världens börser. I höst har Stockholmsbörsen lagt in automatiska bromsar om börståget skenar. Möt mannen som bevakar aktiedatorn.

Publicerad

I den blixtsnabba och helt automatiserade datorhandeln omsätts gigantiska volymer aktier för att göra pengar på varje litet öres skillnad i aktiepriserna mellan olika marknader. Men det går inte alltid som man tänkt sig.

Väckarklockan var det som hände i våras i USA.

Mitt i Greklandskrisen, när aktiemarknaderna över hela världen drabbats av börsfrossa, lades en väldigt stor order i ett automatiserat orderläggningssystem på en av de amerikanska börserna.

- Problemet var att ordern lades med en algoritm som saknade vissa begränsningar om prissättningen, säger Joakim Strid, chef för handelsövervakningen på Nasdaq OMX i Stockholm, till Affärsvärlden.

Andra automatiska orderläggningssystem reagerade direkt på den felaktiga prissättningen och började bolla gigantiska aktieposter mellan sig.

Det blev en snöbollseffekt som fick hela aktiemarknaden i USA att kollapsa den 6 maj 2010.

Kommer vi att få lika stor omfattning högfrekvenshandel här som i USA? 

 Än så länge har vi inte samma omfattning av automatiska, högfrekventa orderläggningssystem som i USA och har inte varit utsatt för någon störning av den omfattningen som den 6 maj, säger Joakim Strid.

Vad har vi för garantier för att samma sak inte ska hända här?
- Garantier finns inte att få, men vi har infört så kallade Volatility Guards som bromsar handelssystemet vid onormala rörelser. För att dessa bromssystem ska bli riktigt effektiva borde de harmoniseras på europeisk nivå och där har just Esma en viktig roll.

Fanns det inga bromsar tidigare?

- Vi hade något som kallades Circuit breakers mellan 2008 och februari 2010, men någon motsvarighet till dem fanns inte i det nya handelssystem vi tog i bruk i februari i år. Efter ”the Flash Crash” så blev det uppenbart att det här är funktionalitet vi måste ha och därför utvecklades de verktyg som nu kallas Volatility Guards och som infördes i september.

Läs hela intervjun med börsväktaren Joakim Strid här! Obs! Extern länk.