Digitalisering

Skattverkets nya tjänst ska stoppa id-kapare

Skatteverkets nya tjänst ska stoppa id-kapningar. Skärmdump från skatteverket.se
Skatteverkets nya tjänst ska stoppa id-kapningar. Skärmdump från skatteverket.se

Nya e-tjänsten ”Spärra obehörig adress” hindrar bedragare från att kunna ändra din adress för att på så sätt komma varor eller nya id-handlingar som beställts i ditt namn.

Publicerad

Antalet id-kapningar ökar – bara under 2015 utsattes 85 000 svenskar för olika bedrägerier efter att deras identitet kapats, visar uppgifter från kredituppgiftsbolaget UC och polisen.

Ett sätt för bedragarna att slå till är att göra en adressändring på ditt personnummer för att på så sätt styra om din post till en brevlåda som de kontrollerar. Målet är att på så sätt få tag i nya id-handlingar, kreditkort eller dyra varor som har beställts i ditt namn.

Tjänsten ”Spärra obehörig adress” ska sätta stopp för falska adressändringar. Efter du aktiverat tjänsten går det nämligen bara att göra en ändring av din adress genom att först logga in med en e-legitimation, exempelvis mobilt bank-id.

– Det här minskar risken för bedrägerier avsevärt. Om en bedragare försöker göra en adressändring via den pappersblankett som ska skickas till oss så kommer vi att göra en kontroll mot våra register, och om du anslutit till tjänsten går den ändringen inte igenom, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Sajten kraschade när min kollega testade tjänsten. Har ni problem med tjänsten?

– Det berodde förmodligen på hög belastning. Det verkar som att det är många som vill ansluta sig till vår nya tjänst just nu.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!