Populärteknik

Ska man slå till på nya Nintendo Switch med oled – eller vänta på 4k-modellen?

Nintendo Switch (Oled model). Foto: Nintendo
Nintendo Switch (Oled model). Foto: Nintendo
Lan-port på nya dockningsstationen. Foto: Nintendo
Lan-port på nya dockningsstationen. Foto: Nintendo

Höstens stora konsollansering är den nya oled-versionen av Nintendo Switch. Frågan är dock om man borde ha is i magen och vänta på en ännu vassare modell, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Publicerad

Det finns i dagsläget två Nintendo Switch på marknaden. En handhållen modell med löstagbara handkontroller, som också kan placeras i en dockningsstation om man vill spela på en tv. En annan modell, Nintendo Switch Lite, fungerar enbart som bärbar spelkonsol. 

Den 8 oktober släpps en uppgraderad version med en större skärm, som dessutom är tillverkad med oled-teknik. Den heter rätt och slätt Nintendo Switch (Oled model), men står ändå ut eftersom den kommer i en vit variant. 

I övrigt är den nästan identisk med ursprungliga Nintendo Switch. Den är drygt 20 gram tyngre. Batteritiden sägs vara ungefär densamma, mellan 4,5-9 timmar, beroende på hur den används. 

Den har en riktigt välkommen nyhet: ett jämfört med förlagan till synes användbart stöd, vars lutning dessutom kan justeras. Original-Switch hade bara en liten utfällbar flik som gjorde att konsolen lätt föll omkull.

Ser ut att ha ett bättre stöd. Foto: Nintendo.
Ser ut att ha ett bättre stöd. Foto: Nintendo.

Men det är helt uppenbart att något saknas: möjligheten att rita upp spel i 4k. Och det är helt uppenbart att detta med bristen på hög upplösning börjar bli ett problem för Nintendo. 

Varför? Jo, för att rykten, spekulationer och uppgifter om att Nintendo – utöver oled-versionen – faktiskt har en 4k-modell på gång tycks ha klibbat sig fast permanent. Nu senast var det Bloomberg som uppgav att åtminstone elva spelstudior ska ha mottagit specialbyggda utvecklingsversioner av en 4k-Switch. 

Att Nintendo om en vecka släpper en oled-variant utan 4k kan enligt Bloomberg förklaras med en pandemiorsakad komponentbrist.

Nintendo dementerar

Det japanska spelföretaget vill inte lyssna på det örat. Att det återigen cirkulerar uppgifter om att det, kanske redan nästa år, kommer en ännu bättre Switch kan förstås göra kunder tveksamma och aktieägare oroliga. 

Nintendo kallar Bloombergs uppgifter ”falska” och ”inte sanna”. ”Vi måste ånyo slå fast att vi inte har några planer på någon ny modell utöver Nintendo Switch Oled”, skriver företaget på Twitter. Bloomberg står å sin sida fast vid sin rapportering.

Det förefaller dock föga troligt att Nintendo inte redan har åtminstone ett öga på framtiden. Med över 90 miljoner sålda konsoler är Switch en av företagets mest populära enheter genom tiderna. Och även om Nintendo sällan följer några trender, och även om de sällan bryr sig om att använda den senaste tekniken i sina produkter, så är 4k nu något så väletablerat och billigt att det bara kan vara en tidsfråga innan också Mario-fabriken gör den högre upplösningen till standard i sina produkter.

Om man verkligen är på jakt efter en ny Nintendo Switch redan i år så finns det säkert goda möjligheter att bli nöjd med oled-modellen: de bästa spelen till konsolen står inte och faller med 4k-upplösning i vilket fall. Men bli inte förvånad om det inom en inte alltför avlägsen framtid dyker upp en ännu vassare modell.