Digitalisering

Sju VR-masker som liknar Apples patent

Apple fick i veckan patent på en konstruktion där en mobil används som skärm i en mask för virtuell verklighet – VR. Här är sju liknande masker, varav två svenska och en från Samsung, som kan beröras av patentet.

Publicerad

Apples patent som godkändes i USA på tisdagen gäller en mask med en hållare där man kan stoppa in en mobil. Genom att visa en bild för vartdera ögat får man en upplevelse av en virtuell värld.

Principen liknar den omtalade VR-masken Oculus Rift, utvecklad av Oculus som köptes av Facebook för 13 miljarder kronor i mars 2014. Men i stället för att som Oculus, ansluta masken till en dator, finns all nödvändig elektronik och sensorer i mobilen.

Idén är redan välbekant. Minst sju liknande konstruktioner av olika kvalitet har redan visats upp av olika tillverkare.

Bland dem finns Viewifier från svenska Binopad Technologies, inledningsvis med fokus på att visa bostäder. En annan svensk – Moggles – startade i veckan en kampanj på crowdfundingsajten Indiegogo för att få finansiering.

Mer kända är Galaxy Gear VR från Samsung, samt VR One från optikföretaget Carl Zeiss.

Absolut enklast är gör-det-själv-konstruktionen Cardboard från Google, gjord i papp. Och utifrån Cardboard planerar leksaksjätten Mattel en modern version av det gamla 3d-tittskåpet Viewmaster, i samarbete med Google.

Ytterligare en relativt enkel mask är VR Glasses från fransk Archos.

Frågan är nu om någon eller alla av dessa riskerar att göra intrång på Apples patent som skickades in redan i september 2008, långt innan övriga masker dök upp.

I ett mejl till Ny Teknik skriver Daniel Sandvik på svenska Moggles:

"Vi bollade patentet med vår patentbyrå ytterligare en gång igår och hans svar var följande: 'Patentkravstolkning är komplicerat, men spontant känns det inte att som er produkt är i riskzonen för detta patent.'"

Inte heller Binopad Technologies tror att Viewifier gör intrång på Apples patent.


Följ Ny Teknik på Facebook!