Premium

Silphium var mer värdefull än guld – och botade sjukdomar

Under antiken fanns det en växt som var mer värdefull än guld, smakade fantastiskt och botade sjukdomar. Den ingick i alla de bästa recepten – men sedan försvann den spårlöst.

Publicerad

Det fanns en gång en krydda som var viktigare än svartpeppar, vitlök och chili är för oss idag. Men i dag är den utdöd, och ingen vet exakt hur den smakade.

Den kallades silphium, och var mycket värdefull. Inte minst för att det var en begränsad resurs. Den växte bara runt staden Kyrene i nuvarande Libyen, och var den bärande delen av stadens ekonomi. Plantan avbildades till och med på de lokala mynten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här