Populärteknik

Se när Disneys robot gör volter

Det började med en ledad pinne som snurrades. Nu har Disney Research utvecklat konceptet till en övermänsklig stuntman. Kolla in videon där ”Stuntronics” gör kvadrupelvolter och skruvar.

Publicerad

Så sent som i maj visade Disneys tekniklabb upp en ny typ av robot. Det var en ganska basal skapelse kallad Stickman. Roboten var ledad och svängdes i en lina. När den släpptes kunde den genomföra en volt innan den landade. Kul men inte så revolutionerande.

Nu har dock ingenjörerna skalat upp det hela rätt rejält och presenterar en mycket mer sofistikerad version. Roboten har fått namnet Stuntronics och inte nog med att den ser humanoid ut, den kan genomföra halsbrytande luftkonster med precision.

Enligt uppgifter till sajten Techcrunch kommer roboten inte göra vanliga stunt-artister och animatörer arbetslösa – Disney planerar inte att använda Stuntronics i filmskapandet. Nej, istället ska roboten roa parkbesökare.

Och till skillnad från dagens ”parkrobotar” skulle den voltande skapelsen vara mer mobil. Vidare så finns det tankar att Stuntronics-robotar kan utvecklas och kläs upp som vissa Disneyfigurer – för att interagera med parkbesökare. De skulle även kunna användas i shower där figurera ska göra stunts, och då hoppa in för skådespelare.

Kolla in videon med voltande roboten nedan.