Innovation

Se - men slipp lyssna på dina kollegers tjat

En tunn plexiglas- eller akrylglasskiva dämpar ljudet via små hål i de snedställda slitsarna. Tavlan bakom är också en ljudabsorbent.
En tunn plexiglas- eller akrylglasskiva dämpar ljudet via små hål i de snedställda slitsarna. Tavlan bakom är också en ljudabsorbent.

En ljuddämpande skärm som tillåter dig att se kollegerna i kontorslandskapet. Det är möjligt med ett nytt sätt att absorbera buller.

Publicerad

<p>Slitsarna i akrylglaset gör tricket. De är olika långa samt sneda, vilket gör frekvensspektrumet bredare. Så förklarar Lennart Magnusson det speciella med sin transparenta ljudabsorbent, som hans företag Decibelquiet just har fått designskyddad av PRV.</p> <p>Själva idén har han från industrin, där metoden att dämpa bullrande maskiner med MPP, mikroperforerade plåtar, har ersatt de smutsiga och brandfarliga fiberabsorbenterna. MPP bygger på att ljudvågorna bromsas, när de passerar de små hålen i ytan.</p> <p>- Jag ville ta metoden ett steg till för att den ska passa i kontorsmiljö, säger Lennart Magnusson, gammal skyddsingenjör som har specialiserat sig på bullerprofylax och ljudkomfort.</p> <p>Han hoppas nu på ett samarbete med det svenska ljudsaneringsföretaget Sontech, som har utvecklat MPP i industrisammanhang. </p> <p>Än så länge tillverkas Lennart Magnussons variant bara på specialbeställning.</p> <p>Hans absorbenter är inte fullt så effektiva som de traditionella av fiber, 50-60 procent av vad en klass A-absorbent klarar vid mänskligt tal, uppskattar Lennart Magnusson. </p> <p>Men utöver det estetiska framhåller Lennart Magnusson genomskinligheten. Man kan sätta skivorna i fönster på till exempel restauranger, utan att fördärva utsikten, i fordon, utan att hindra ljusinsläppet, på väggar, golv, speglar.</p> <p>- Själva rummets form eller utseende förändras inte. </p>