Populärteknik

Se jättemodellen av solsystemet

Med jorden som en centimeterstor kula blir det skalenliga avståndet från solen till Saturnus 1,9 km. Foto: Wylie Overstreet
Med jorden som en centimeterstor kula blir det skalenliga avståndet från solen till Saturnus 1,9 km. Foto: Wylie Overstreet

En skalenlig modell av solsystemet har byggts upp på en uttorkad sjöbotten.

Publicerad

När solsystemet ritas in på ett A4-ark är det bara avstånden som blir skalenliga. Om planeterna ritas i i rätt storleksskala blir de mikroskopiskt små.

Därför bestämde sig de två amerikanerna Alex Gorosh och Wylie Overstreet att bygga en modell av solsystemet där både avstånd och storleken på himlakropparna skulle visas i rätt skala, berättar Alex Gorosh i en video om projektet.

De räknade ut att om jorden skulle vara centimeterstor krävdes en modell som var 11 km i diameter. Så de samlade ihop några vänner och begav sig till en uttorkad sjö i Nevada där de placerade ut solsystemets alla planeter på skalenligt avstånd från varandra.

I mitten satte de solen i form av ett 1,5 meter stort klot och längst bort från den på avståndet 5,5 km en skalmodell av Neptunus. Då solen och planeterna försetts med belysning kunde de sedan från en höjd i mörker njuta av sin skapelse och få en uppfattning om solsystemets väldighet.

Amerikanerna är givetvis inte först att bygga en skalenlig modell av solsystemet.

I Wikipedia listas över 40 stora skalmodeller som byggts runt om i världen och den största finns faktiskt i Sverige och heter Sweden Solar System.

I den representeras solen av Globen i Stockholm som passande nog är världens största sfäriska byggnad med sin diameter på 71 meter. På Stockholms Stadsmuseum finns sedan Merkurius som är solens närmaste planet. Den är 25 cm bred och befinner sig 2,9 km från Globen. För att se den yttersta planeten Neptunus får man bege sig till Söderhamn 229 km från Stockholm där en 2,5 meter stor sfär finns uppställd.