Populärteknik

Se hur den fyrbenta roboten lärt sig öppna dörrar

Spot Mini gapar efter mycket. Foto: Boston Dynamics
Spot Mini gapar efter mycket. Foto: Boston Dynamics

Robotspecialisterna Boston Dynamics ger oss en föraning om framtiden.

Publicerad

Den fyrbenta roboten Spot Mini har lärt sig öppna dörrar. I en ny video publicerad av husse Boston Dynamics har en av deras Spot Mini-modeller utrustats med en griparm som försiktigt tar ett grepp om handtaget, trycker ner och öppnar dörren. Idag finns det visserligen gott om robotarmar som kan klara liknande uppgifter, men få är monterade på en bas som kan ta sig runt på fyra ben.

Boston Dynamics är ett företag som efter några år hos Google numera ägs av japanska teknikjätten Softbank, bland annat uppmärksammade för roboten Pepper.

Boston Dynamics har byggt flera robotar, men Spot Mini är en av deras mest kompakta. Den mäter 84 centimeter på höjden, väger 30 kilo (inklusive griparmen) och kan bära en last på 14 kilo. Den är försedd med en rad kameror och sensorer. Bland annat har den en tröghetsmätare som kan mäta och ge besked om kroppens kraft och lutning.

Spot Mini har också en proprioceptionsensor som ger roboten förmåga att avgöra de egna kroppsdelarnas position. Kameror och sensorer är kopplade till flera inbyggda datorer.

Boston Dynamics är dock överlag ganska förtegna om exakt hur deras robotar fungerar. Men de har inte gjort någon hemlighet av sina ambitioner.

– Vår tanke är att bygga robotar som kan göra allt som en människa eller ett djur kan göra. Vårt jobb är att bygga robotar som har rörlighet, finmotorik, uppfattningsförmåga och autonomi, sa Marc Raibert, företagets grundare och vd, under en konferens sent i fjol.

På tal om autonomi så visar inte videon om det är en människa som styr den finmotoriskt känsliga Spot Mini-modellen, men det är troligt att så är fallet. Boston Dynamics har låtit sina medarbetare kontrollera robotarna under publika demonstrationer.

Marc Raibert föreställer sig att deras robotar så småningom ska kunna hjälpa till med varuleveranser, bli en tillgång för byggindustrin och ta ett handtag i äldrevården.

Boston Dynamics förmåga att skapa videor som får stor spridning i sociala medier är nästan lika god som deras ingenjörskonst. Många har jämfört det senaste klippet med scenen i Jurassic Park, där en velociraptor öppnar en dörr. Den tanken är inte så långsökt som man kan tro. Ett användningsområde Boston Dynamics enligt Marc Raibert kikar på är underhållning.

– Vi kan göra nöjesparker där vi återskapar dinosaurier. Möjligheterna är oändliga.