Innovation

Sandviks hemliga heavy metal-stål

Sina Vosough har skrivit flera låtar i labbet med Sandviks nya hemliga strängar. Foto: Stéfan Estassy.
Sina Vosough har skrivit flera låtar i labbet med Sandviks nya hemliga strängar. Foto: Stéfan Estassy.

I största hemlighet har Sandvik utvecklat en helt ny typ av stål för gitarrsträngar. Företaget är nära ett kontrakt med ett stort internationellt musikföretag.

Publicerad

- Vi har tagit fram en sträng som behåller sin stämning fyra till åtta gånger bättre än dagens elgitarrsträngar, säger Sina Vosough, projektledare på Sandvik och gitarrist i metalbandet Restrained.
De nya elgitarrsträngarna utvecklas i nära samarbete med en potentiell kund, enligt Sina Vosough ett av musikbranschens ledande bolag. Vilket är dock hemligt. Det är också alla detaljer kring det nya stålet i Sandviks musiksatsning. Men det är inte kolstål, som används i dagens strängar.
Det hela började våren 2005 då Luleåteknologen Sina Vosough skulle börja exjobba på Nasa i USA. Men resan blev inställd. Vad göra? Sina Vosough hade länge irriterats över att strängarna på hans elgitarr ständigt tappade ton och gick av. Nu slog honom tanken att Sandvik Material Technology, där han tidigare sommarjobbat, borde kunna utveckla något bättre.
- Jag ringde en fredag och bad om exjobb. På måndagen fick jag börja.
Han slängde även iväg ett mejl till ett internationellt musikbolag. Efter några timmar svarade deras vd. Jo, visst var de intresserade. Nu insåg Sandvik att det fanns en marknad. Sina Vosough fick fast tjänst och är i dag projektledare för cirka tio personer.
Projektet har jämfört olika stålalternativ genom att stränga på en gitarr kopplad till ett oscilloskop. För att jämförelsen ska bli rättvis har man utvecklat en metod att slå lika hårt på strängen varje gång. Gruppen har även byggt en maskin för att testa hur strängen behåller sin fjädring.
Det nya stålet har optimerats utifrån hållfasthet och fjärdring. Och så ska det låta bra förstås. Det gör det enligt Sina Vosough som låtit runt 300 gitarrister provspela, såväl amatörer som professionella gitarrister, däribland gitarristerna i Meshuggah och Queens of the Stone Age.
Sandviks välljudande stål kan komma att få en större marknad än den första kunden. Några planer avslöjas inte. Men det finns ju strängar i annat än elgitarrer. Pianon exempelvis.