Digitalisering

”Samsungs nya telefoner visar inte vägen framåt”

Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+. Foto: Samsung
Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+. Foto: Samsung
Om man inte vill använda sitt eget ansikte som representation för Samsungs nya animerade emojis lånar Musse Pigg gladeligen ut sin nuna. Foto: Peter Ottsjö
Om man inte vill använda sitt eget ansikte som representation för Samsungs nya animerade emojis lånar Musse Pigg gladeligen ut sin nuna. Foto: Peter Ottsjö
Samsung-bossen DJ Koh visar upp S9 och S9+ för första gången. Foto: Peter Ottsjö
Samsung-bossen DJ Koh visar upp S9 och S9+ för första gången. Foto: Peter Ottsjö

ANALYS / MWC. Reaktionär, snarare än visionär: Samsungs nya S9-serie är en försiktig uppdatering.

Publicerad

Några timmar före Samungs påkostade presskonferens satt jag i ett litet rum i centrala Barcelona och lyssnade på Francisco Jeronimo. Han är analytiker på IDC, International Data Corporation. Och han sa det många teknikevangelister brukar tala om när de talar om morgondagen: hur våra enheter – i det här fallet mer specifikt mobiltelefonen – kommer att förstå vad vi behöver när vi behöver det. Hur den, som Google också brukar påpeka, ska göra vår vardag enklare. Hur den inte är smart, utan intelligent.

När så DJ Koh, Samsungs berömda boss, höll upp Galaxy S9 och S9+ kändes den framtiden nästan lika avlägsen som alltid. Okej, från och med S9 och S9+ kan ai-assistenten Bixby i realtid översätta text när man riktar telefonens kamera mot en skylt eller en meny eller något annat i omgivningen man behöver hjälp med att förstå.

Den kan dessutom känna igen föremål. Under den korta demonstration jag fick efter presskonferensen riktade en Samsung-representant en S9+ mot en Nikon-kamera i närheten. Bixby förstod att det var en Nikon-kamera, men inte vilken specifik modell det rörde sig om. En annan potentiellt sett värdefull egenskap är att ai-assistenten något grovhugget kan klura ut hur många kalorier en maträtt innehåller genom att kika på den via kameran.

Skillnaden mellan den framtid Francisco Jeronimo talade om och de telefoner DJ Koh tog fram ur kavajen är att Samsungs nya modeller bygger på hur konsumenterna använder sina telefoner här och nu. De tar bilder på allt och alla varje dag, så Samsung har försett S9 och (framförallt) S9+ med bättre kamerateknik. De slukar videoinnehåll så Samsung, som redan har en av de mest iögonfallande skärmarna på marknaden, har sett till bygga in två högtalare med Dolby Atmos-stöd.

Och de skickar meddelanden till varandra, ofta med emojisymboler, varpå S9-serien nu fått stöd för individanpassade sådana. Man tar en selfie och telefonen skapar en animerad version av användarens anlete. Vissa av dem är riktigt lika förlagan, men när jag prövade blev resultatet med nöd och näppe godkänt.

Då var det roligare att använda Musse Pigg som emoji (Samsung har här ett samarbete med Disney). Att göra glada, arga eller förvånade miner och se Musse göra samma sak är en för ögonblicket kul gimmick. Synd bara att funktionen som bäst fungerade hyfsat.

Med S9 och S9+ visar Samsung att de tillverkar några av marknadens åtråvärda telefoner. Allt som var bra med S8-serien – inte mest design – är intakt, och några av de mindre populära inslagen (som placeringen av fingeravtrycksläsaren) är åtgärdade.

Men på en mässa som MWC, där det finns plats för stora visioner, är de nya modellerna mer reaktionära än visionära. Försiktiga uppdateringar, snarare än något som visar vägen framåt. Det är helt enkelt för tidigt att säga att den smarta telefonen blivit intelligent.

Se S9+ på nära håll

Under MWC fick Ny Teknik en egen demonstration av Samsungs nya flaggskeppstelefoner. Om du tar vägen om vår Facebook-sida kan du spana in S9+-modellens alla nya funktioner på nära håll.