Digitalisering

Säkerhetslucka i FRA:s datasystem

Foto: TT
Foto: TT

Försvarets radioanstalt (FRA) - med ansvar för signalspaning, underrättelsearbete och IT-säkerhet - har en säkerhetslucka som kan utnyttjas för dataintrång.

Publicerad

– Det är naturligtvis pinsamt i och med att vi håller på med IT-säkerhet själva - och så har vi ändå sårbarheter, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA, till Dagens Nyheter.

Problemet beror på att myndigheten har datorer med gamla versioner av programvaran Flash, som hackare kan använda för att ta över datorn.

– Vår kärnverksamhet har vi på helt enskilda nätverk som inte har någon som helst koppling till internet. Men det är ju ändå inte alls särskilt bra att ha en sårbarhet. Någon informationsförlust bör inte kunna ske, men det skulle kanske gå att förstöra saker, säger Fredrik Wallin.

Men FRA är inte ensam om säkerhetsbristerna. 119 av de 262 myndigheter som DN undersökt hade gamla versioner av Flash eller Java, de program som enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utnyttjas mest för dataintrång.

I stort sett alla tingsrätter och hovrätter hade säkerhetsluckor, eftersom deras diarieprogram inte fungerar med nyare versioner av Java.

– Egentligen ska man nog inte köra Java överhuvudtaget om man ska vara riktigt säker, säger Håkan Sonesson, informationschef på Domstolsverket, till DN.