Innovation

Så tycker (S) i teknikfrågorna

Stefan Löfven (S) Foto: TT
Stefan Löfven (S) Foto: TT

Stefan Löfven ska i dag börja sondera läget för att bilda en ny regering tillsammans med flera partier. Miljöpartiet är en given regeringspartner, sa han igår kväll. Men vad vill S och MP i teknikfrågorna?

Publicerad

Inget av blocken fick en klar egen riksdagsmajoritet i gårdagens val till riksdagen.

Resultatet blev omtumlande för många - även om en sådan utgång redan tidigt i valrörelsen såg ut att bli möjlig.

S-ledaren Stefan Löfven måste nu söka samarbete över blockgränsen för att kunna få igenom sina budgetförslag i riksdagen.

Det som väntar är sannolikt en koalitionsregering.

Miljöpartiet tycks redan ha en plats i regeringen, men vilka fler partier kommer Löfven att söka stöd hos?

Huvudmotståndaren Moderaterna är ett parti i kris med avgående partiledare. Kristdemokraterna är ett systerparti, som med knapp marginal kvalade in till riksdagen. Inget parti ska räknas ut, men det kanske är tveksamt att Stefan Löfven i första skedet snackar ihop sig med dem.

Troligast är snarare att han vänder sig till Vänstern, Centern och Folkpartiet som S-ledaren kommer att söka stöd.

Sannolikt började dessa partier att diskutera ett osäkert parlamentariskt läge sinsemellan redan före valet.

Löfven tog i går kväll avstånd från att samarbeta med SD.

Lyckas inte Stefan Löfven bilda en bred koalitionsregering, väntar i så fall ”hoppande majoriteter”. Det vill säga då måste S och MP söka stöd för sin politik vid varje omröstningstillfälle i riksdagen.

Vad vill då S och MP och möjliga koalitionspartner i teknikfrågorna?

Såväl S, MP och V vill inte ersätta dagens svenska kärnreaktorer med nya. Det visar Ny Tekniks egen enkät kring tio viktiga teknikfrågor inför valet.

S vill avveckla på lång sikt och nå en bred energiöverenskommelse i rikdagen. Medan såväl MP som V vill gå snabbare fram.

Detta medan Centern och Folkpartiet är positiva till att bygga nya reaktorer när det är dags att byta ut de gamla reaktorerna. Centerpartisterna har dock tidigare varit uttalat negativa till kärnkraften.

Alla rödgröna partier vill öka stödet för förnybar energi. De enda två partierna i nya riksdagen som säger nej är FP och SD.

Såväl S, MP, V, C och FP ställer sig bakom följande teknikförslag:

  • Bygga nya höghastighetsbanor för tåg.
  • Öka anslagen till klimatanpassning.
  • Stödja utbyggnaden av laddplaster för elfordon.
  • Öka antalet platser på universitet och högskolor.

S och V vill också ha ett innovationsråd. MP har inte tagit ställning än till det förslaget, medan övriga möjliga samarbetspartners säger nej.

Nästan inga partier, utom Moderaterna, vill ha programmering i skolan, medan MP inte tagit ställning.

Bredbandsmålet - 100 Mbit/s till 90 procent av hushållen år 2020 - anser S och C är tillräckligt medan MP och V vill öka kapaciteten mer än så.

Slutligen vill Vänsterpartiet och Folkpartiet att företagens avdrag för FoU-kostnader ska höjas, medan S, MP och C säger nej.

Välkommen att diskutera!

Vad tror du valresultatet innebär för Tekniksverige? Och vad tycker du är den viktigaste framtidsfrågan för politikerna att jobba med?

Diskutera gärna i kommentarsfältet!