Innovation
Så kan flytande metall minska koldioxidhalten i luften
Med hjälp av flytande metall kan kol från koldioxidutsläpp relativt enkelt fångas in. Metoden funkar också för andra föroreningar.
Det finns ett relativt enkelt, billigt och energieffektivt sätt att skilja koldioxiden i luften från syret: flytande metall. Metoden som forskare vid University of New South Wales har utvecklat ska inte ens behöva någon labbutrustning.
– Vem som helst med en shaker och kokplatta hemma kan skapa katalysatorer som kan användas för koldioxidomvandling, för att rena vatten och andra föroreningar, säger professor Kourosh Kalantar-Zadeh vid universitetets skola för kemiteknik i ett uttalande.
Nyckeln är att värma upp en blandning av flytande metaller, som blir katalysatorn i den elektrokemiska koldioxidomvandlingen, enligt studien som har publicerats i Nature Communications.
Forskarna bakom studien har värmt en legering av vismut och tenn, som smälter vid 139 grader. Det är betydligt lägre än de över 200 grader som metallerna skulle smälta vid om de värmdes upp var för sig, och kräver därmed mindre energi.
I flytande form kan tenn, gallium och vismut användas som elektroder för att omvandla koldioxid till användbara biprodukter. De flytande metallerna kan också användas för att absorbera energi från ljus, så de kan bryta ner föroreningar i vatten.
Forskare vid RMIT University har tittat på en liknande metod. De har använt flytande metall som katalysator och nanopartiklar av grundämnet cerium för att skilja koldioxid från syret.