Digitalisering

Så hittar du rätt laptop i datadjungeln

Ska man jag ha en minidator eller en 17-tummare? Och vad betyder CPU, SSD och RAM. Här är guiden till dig som ska köpa nytt.

Publicerad

Det finns en uppsjö av datorer på marknaden. För att veta vilken dator som ska inhandlas måste inledningsvis den mest fundamentala frågan ställas; Vad ska jag ha den till?

ANVÄNDINGSOMRÅDEN: Det vanligaste svaret torde vara surfa, mejla, kolla film och lyssna på musik. Detta klarar i princip alla datorer idag. Men den som spelar dataspel eller använder sig av mer avancerad multimedia måste ha mer datorkraft. 

MOBILITET: Sedan är frågan om man vill ha en bärbar eller stationär. En stationär ger oftast avsevärt mycket mer prestanda, det vill säga datorkraft, än en bärbar. Men de flesta väljer ändå bärbara då denna är mobil och smidig. Därför inriktas denna guide på de bärbara datorerna.

KRÅNGLIGT ATT UPPGRADERA: Viktigt att tänka på är att det är krångligt och ofta omöjligt att uppgradera en bärbar dator, till skillnad från en stationär. Av det skälet kan det vara bra att ta i lite mer än vad man egentligen behöver när man köper nytt. Annars kanske man står där med fel grafikkort utan möjlighet att byta upp sig.

Bärbara datorer kan delas upp i fyra kategorier:

• Minidatorer (kallas ofta Netbooks)

• Superlätta

• Klassiska bärbara

• Storskärmarna

RAM, Random Access Memory, som även kallas datorns arbetetsminne avgör ofta hur snabbt datorn tänker. Standard är idag 4 gigabyte. Den som köper mer eller uppgraderar RAM-minnet bör dock kontrollera vad datorns moderkort maximalt kan hantera. Moderkortet är datorns centrala kretskort som sammanbinder det elektroniska systemet.

CPU, Central Procssor Unit, eller centralprocessor avgör hur snabbt ens dator utför begärda operationer. Intels Core i5-processor är ofta standard och är för de flesta mer än tillräcklig.

Grafikkortet i datorn avgör den visuella upplevelsen. För de flesta räcker standarkorten. Men de som spelar mycket dataspel och de som vill kunna utnyttja grafiken i Windows till fullo bör se till att rätt kriterier uppfylls. Nvidia- och ATI-korten funkar för de flesta.

Optiska diskar. Ni som lagrar minne på disk, spelar dataspel från skiva, installerar program, bränner Dvd:er och Blue Ray-skivor bör se till att ha bra hårdvara för skivor. Den som köper en minidator blir generellt utan diskspelare.

Hårdisk. Det här året har de flesta bärbara datorer lagringsutrymmer för drygt 300 gigabyte. Med tiden blir diskarna allt större. Den som lagrar mycket film bör ha mycket minne. Den som mest sparar Word-dokument behöver däremot inte bry sig om denna detalj.

HDMI. är det lättaste systemet att koppla ihop datorn med tv. Detta görs genom en extern HDMI-kabel som överför både ljud och bild.

Utvecklingen går snabbt framåt. De nya datorerna har ofta SSD-hårddiskar. Till skillnad från de traditionella hårddiskarna med en snurrande skiva utgörs SSD-diskar av flash-minnen vilket ger en snabbare, lättare och framförallt tystare dator.

Pekskärm. En del nya datorer kan idag uppgraderas till pekskärmar. Än så länge motsvarar dock inte förväntningarna de cirka 3000 kronor extra som pekskärmsmöjligheten kostar.

USB 3.0. är en ny standard för USB, Universal Serial Bus, som har snabbare överföringshastighet än tidigare upplaga. USB 3.0 känns igen genom dess blåfärgade insida. 

Mac eller PC? Stockholm tillsammans med San Fransisco är städer fulla av Apple-fantaster. Men den som köper en Apple-produkt betalar alltid lite mer för samma produkt som konkurrenterna erbjuder. Nu skulle Apple-fantasten troligen säga att gränssnittet i Apples operativsystem är mycket mer tilltalande och att produkterna inte är jämförbara. Men då bör ni fråga om denne jämför Mac OS Snow Leopard med Windows Vista eller med Windows 7. Microsofts senare operativsystem Windows 7 är på alla sätt bättre än sin grafikkrävande föregångare.

Generellt kan sägas att Macbooks är dyrare än konkurrenterna sett till prestanda. För att få en i5-processor i en Mac måste konsumenten betala 17000 kronor. Å andra sidan räcker Intels Core 2 Duo-processor som finns på Apples billigare bärbara rätt långt även för den som använder lite mer krävande program som exempelvis Photoshop. Men som sagt bör konsumenten alltid satsa på lite mer än vad som krävs för stunden då teknikutvecklingen går snabbt framåt.

Det som talar för Apple är att det inte finns några kända virus till operativsystemet Mac OS x att utsättas för, samt att batteritiden är överlägsen konkurrenternas.

Det som kan sägas efter allt snack om detaljer är att det viktigaste är att veta vad du ska ha datorn till?

Du kanske inte bryr dig om prestanda och usb-ingångar. I stället kanske du älskar en viss typ av tangentbordsknappar och en viss sorts musplatta. I så fall kan du strunta i allt vad som står i den här guiden, förutom en sak:

Låt det nya köpet tillfredställa dina behov.

Burk för burk

  Fördelar Nackdelar Priser* Storlek

Minidatorer

Billig och lätt att stoppa ner i handväskan eller ryggsäcken. Låg prestanda. Fungerar bra till att surfa och kolla mejl. Men klarar inga tyngre program som Photoshop. Drygt 3000 kronor. (Finns upp till 5000 kronor) 8-12 tum

Superlätta

Snygga och smidiga. Perfekt för portföljen. Dyra. Lite prestanda för pengarna. Från 12000 kronor. 11 -14 tum

Klassiska bärbara

 
Antagligen den som uppfyller de behov du har. I jämförelse med en stationär är den bärbara ofta krånglig att uppgradera. För 7000 kronor får du en ordentlig dator. Kan kosta mindre. 13 -16 tum

Storskärmarna

 
Stor skärm och processorstarkast bland de bärbara. Dyr, tung och klumpig. 15 000-30 000 kronor. 17 tum

* Priserna är ungefärliga för att få ge en uppfattning om prisbilden. Självklart går det att få tag i samtliga modeller till ett dyrare pris. Till exempel kan man betala 77 000 för en superstark bärbar Lenovo med 17-tumskärm.  

  Typanvändare Bra exempel enligt Wired

Minidatorer

Student med tajt budget som vill ta föreläsningsanteckningar och kunna bära med sig sin dator överallt. Vettigt alternativ till läsplattor som Ipad ifråga om mobilitet. Acer Ferrari One & MSI Wind U110 Eco Netbook.

Superlätta

Mötespringaren med packad portfölj. MacBook Air & HP Envy 14.

Klassiska bärbara

 
Hemanvändaren, studenten, proffset. Här blir det detaljerna som avgör. (Se texten ovan.) Lenovo IdeaPad Y460 & Lenovo ThinkPad T410s.

Storskärmarna

 
Någon som är i behov av stor skärm och stark dator är till exempel grafikern eller arkitekten på vift. Apple MacBook pro 17” & Sony Vaio Vpc-F115FM/B.