Populärteknik

Så här såg det ut när Steve Jobs sökte jobb 1973

Steve Jobs ansökan från 1973 auktioneras ut. Foto: IBL
Steve Jobs ansökan från 1973 auktioneras ut. Foto: IBL
Foto: RR Auction
Foto: RR Auction

Alla börjar vi någonstans. När man ser 18-årige Steve Jobs arbetsansökan är det inte mycket som tyder på att han senare i livet ska leda ett av världens största företag.

Publicerad

1972 började Steve Jobs på Reed College i Oregon. Som många vet slutförde Apple-grundaren aldrig sina studier där.

Jobs har tidigare förklarat varför han hoppade av skolan. Han såg inget värde i skolan, och visste inte heller vad han ville göra med sitt liv. Inte heller såg han hur universitetsstudier skulle hjälpa honom att upptäcka det.

Efter att ha hoppat av behövde han söka jobb. Och han var fortfarande tre år från att dra igång Apple. Ett av hans cv:n från den tiden auktionerades ut på RR Auction tidigare under 2018, och det högsta budet låg i skrivande stund på 50 000 dollar. Auktionen avslutades 15 mars 2018.

Steve Jobs var 18 år gammal när han 1973 skickade sin ansökan som går ett se nedan. Som utbildning i sin ansökan skrev han "english, lit". På särskilda färdigheter skrev han "electronics tech eller design engineer". Det framgår också att han hade erfarenhet av datorer och miniräknare.

Foto: RR Auction
Foto: RR Auction

Vad för typ av jobb han sökte framgår inte av ansökan. Jobs började däremot arbeta på Atari 1974, tillsammans med Steve Wozniak.

Vad som hände sen, har vi ganska bra koll på.