Populärteknik

Så gör du din egen gps-karta

1. Montera ihop de inskannade eller nedladdade kartdelarna i ett bildredigeringsprogram. Rita in referenspunkter i varje hörn.
2. Om kartan är kopierad från Lantmäteriets webbplats går du in där och högerklickar på samma ställen som de tidigare valda referenspunkterna. Då visas koordinaterna för respektive punkt i Lantmäteriets referenssystem. Anteckna koordinaterna för de fyra referenspunkterna.
3. Omvandla Lantmäteriets koordinatangivelser för de fyra referenspunkterna i webbtjänsten från SCB, en i taget. Anteckna sedan de omräknade koordinaterna som nu är i formen av decimalgrader vilka används i kartappen Multiplans.
4. När kartan förts över till mobilen eller surfplattan ska den öppnas i Multiplansappen vilket tar några minuter. När texten "Added map.." träder fram är det klart. Klicka på vänsterpilen vid "Add maps" så listas tillgängliga kartor. Klicka på högerpilen vid kartan du laddat upp så öppnas nya fönster där man väljer kalibreringssystem.
5.Tryck nu på "1" under "Coordinates" så öppnas ett nytt fönster som visar kartan. Här matar man i tur och ordning in decimalgraderna för refernspunkterna efter att man dragit dem till det cirkelomslutna hårkorset och klickat på det. Klicka sedan på "Map info" så öppnas ett nytt fönster.
6. Klicka på "Save" så öppnas listan över tillgängliga kartor. Klicka på din nya karta så dyker den upp.
7. Om allt gjorts rätt och du befinner dig inom kartans område visar gps-markeringen din position.

Med en app och kartor från webben kan man göra egna gps-kartor för mobilen och surfplattan.

Publicerad Uppdaterad

(Uppdaterad) Digitala kartor som kan användas tillsammans med gps-mottagaren i mobilen eller surfplattan kan vara dyra och svåra att hitta för många områden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här