Populärteknik

Så funkar ”Dynamic island” på splitternya Iphone

Iphone-intresserade världen över talar om ”Dynamic island”. Så fungerar Apples nya skärmteknik – och det här kan den användas till.

Publicerad

Flärpen blev till ett piller. Så kan man sammanfatta Apples uppdaterade skärmdesign för Iphone, som lanserades i onsdags.

Den nya tekniken kallas Dynamic island – ingen självförklarande benämning precis. Det udda namnvalet till trots är dynamic island en viktig nyhet som ger en försmak av hur Apple vill förenkla multitasking i framtida versioner av operativsystemet Ios.

Vänta nu – vad är ens en skärmflärp?

Sensorhaka, skärmflärp – kärt barn har många namn. Det handlar om en slags utskärning i övre delen av skärmen där många mobiltillverkare placerar olika viktiga sensorer (som exempelvis mäter djup, ljus och avstånd till objekt), frontkameran och annan teknik för säker ansiktsupplåsning.

Foto: Apple
Foto: Apple

Storleken på sensorhakan har varierat beroende på tillverkare – och vissa, som Samsung, har tagit bort den helt, genom att istället bygga in sensorer och kameror under skärmen. Apple har länge legat efter Android på den här fronten. Men i stället för att ta bort den helt, satsar Iphonetillverkaren på lösning där man bygger in ett gäng nya funktioner kopplade till sensorutskärningen.

Hur fungerar dynamic island – och vad kan den göra?

Oledskärmen på nya Iphone har egentligen två separata hål: Ett för face id-sensorerna, som används till ansiktsupplåsning, och ett för mobilens selfiekamera.

Apple har dock valt att släcka alla pixlar mellan sensorerna och kameran, vilket gör att den delen av skärmen får formen av ett avlångt piller. Utskärningen är mindre än motsvarande på tidigare Iphones, och är inte längre placerat längs ut i skärmkanten på mobilen.

Nya funktionen Dynamic island funkar som en genväg till utvalda appar. Foto: Press
Nya funktionen Dynamic island funkar som en genväg till utvalda appar. Foto: Press

Dynamic Island-området är alltid aktivt på mobilen, och kan visa information om vitt skilda saker som pågående samtal, färdbeskrivningar från Apple Kartor, timers, musik som spelas och Bluetooth som är anslutna till telefonen.

Kan visa information från flera appar

Beroende på innehållet kan Dynamic Island ändra form, och visa olika animationer eller ikoner. Vissa funktioner, som timers, går att styra direkt från det dynamiska fältet via enkla kontroller som dyker upp när man håller fingret på pekskärmen. 

Dynamic Island kan dessutom delas upp i två delar för att visa information från olika appar samtidigt. Apples förhoppning är det här ska skapa ett smidigare och snabbare flöde när man multitaskar, så att användaren inte måste öppna apparna i helskärmsläge för att kunna göra vissa saker. Som att sätta igång en timer och pausa musiken, till exempel.

Foto: Press
Foto: Press

Tekniken kan tyckas vara en gimmick, och tiden får utvisa om Dynamic Island går hem hos Iphone-användarna. Få minns i dag 3d-touch, en Applefunktion från 2015 som gör att pekskärmen känner hur hårt man trycker. 

Å andra sidan ger Dynamic Island Apple en möjlighet att skapa ett mer dynamiskt gränssnitt för skärmen på Iphone. Där har Apple legat efter i många år.  

Alrite. Vilka telefoner får den nya funktionen?

I dagsläget: Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max. De dyraste modellerna av Apples nya telefoner, det vill säga. Samtidigt har Apple, enligt uppgift, investerat mycket i utvecklingen av tekniken. På sikt kommer vi sannolikt se Dynamic Island på betydligt fler Iphones än bara Pro-modellerna – säkert även på Apples surfplattor. 

Apple hoppas att fler apputvecklare ska hoppa på Dynamic island-funktionen. Foto: Press
Apple hoppas att fler apputvecklare ska hoppa på Dynamic island-funktionen. Foto: Press

Iphonetillverkaren har skapat ett programmeringsgränssnitt (api) som gör det möjligt för tredjeparsutvecklare att anpassa sina appar för Dynamic Island. Vid Iphone 14-lanseringen var bara en tredjepartutvecklare med på tåget: Taxitjänsten Lyft. Om Apple lyckas locka fler apputvecklare att testa Dynamic Island återstår att se.