Digitalisering

Ryssland har tagit kontroll över internet i delar av Ukraina

Under lördagen den 30 april låg internettrafiken i princip helt nere i Cherson-regionen. Foto: JJ Ying/Unsplashed och TT
Under lördagen den 30 april låg internettrafiken i princip helt nere i Cherson-regionen. Foto: JJ Ying/Unsplashed och TT

I ockuperade delar av Ukraina har Ryssland tagit över infrastrukturen, och tros kunna avlyssna trafiken: ”Står troligen under rysk övervakning och censur”.

Publicerad

De invaderande ryska styrkorna har börjat försöka ta kontroll över internetinfrastrukturen i delar av Ukraina, rapporterar Financial Times.  

Bland annat har en fiberanslutning i staden Cherson dragits om så att internettrafiken går via internetoperatören Miranda-Media, som är baserad på Krimhalvön.

Under lördagen den 30 april låg internettrafiken i princip helt nere i Cherson-regionen, uppger brittiska Netblocks, som övervakar störningar på internet, för nyhetsbyrån Reuters. Efter ett flera timmar långt avbrott kom regionen online igen, men då skickades internettrafiken plötsligt via Ryssland.

Ryssland övervakar trafiken

“Anslutningar går via det ryska internet istället för via Ukrainas telekominfrastruktur och står därmed troligen under rysk lag, övervakning och censur”, skriver Netblocks i en kommentar på sin hemsida. 

Ryssland uppges också ha försökt sjösätta egna internetoperatörer i de delar av Luhansk och Donetsk som landets styrkor för närvarande kontrollerar. Också här är tanken att skicka internettrafiken via servrar som den ryska regimen kan avlyssna.  

Ukraina har ett unikt system med runt 5 000 internetoperatörer i landet. Tanken är att skapa ett motståndskraftigt system, som bland annat ska hindra cyberattacker från att slå ut stora delar av nätet i ett slag.