Digitalisering

Ryska spioner åtalas för Yahooattack

Foto: Imago / All Over Press
Foto: Imago / All Over Press

USA:s justitiedepartement åtalar två ryska spioner och två ”kriminella hackare” för dataintrång mot internetjätten Yahoo. De ska ha kommit över data från miljontals konton.

Publicerad

De åtalade har enligt amerikanska myndigheter använt intrånget för att skaffa sig tillgång till kontoinformation om 30 miljoner användare av Yahoo. Minst 18 personer som använde andra mejltjänster, som Google, har också fått sina uppgifter hackade, rapporterar Reuters.

Enligt biträdande justitieminister Mary McCord genomfördes hackerattacken på uppdrag av den ryska säkerhetstjänsten FSB för att samla underrättelseinformation. De två hackarna har i sin tur använt informationen för att tjäna pengar.

USA har inget utlämningsavtal med Ryssland, men McCord säger att hon hoppas att ryska myndigheter är redo att samarbeta för att ställa brottslingar inför rätta.

USA har ännu inte kontaktat Ryssland om åtalet, rapporterar ryska nyhetsbyråer, som hänvisar till en "högt uppsatt källa" i Moskva, rapporterar Reuters. Källan beskriver också USA:s tal om "ryska hackare" som en del av en intern maktkamp i Washington, enligt byråerna Tass, Ria och Interfax.

De två ryska spionerna namnges som Dmitrij Dokutjaev och Igor Sisjtjin, tidigare anställda vid den ryska säkerhetstjänsten FSB. De ska ha anlitat två hackare, Alexej Belan och Karim Baratov, för att genomföra intrånget.

En av de fyra, Karim Baratov, greps den 14 mars i Kanada, enligt Mary McCord. Hon lämnade inga uppgifter om var de övriga tre finns. Baratov är född i Kazakstan, men har kanadensiskt medborgarskap. Belan har i flera år jagats av amerikanska myndigheter för olika internetbrott. Han greps i ett EU-land 2013, men lyckades fly till Ryssland innan han skulle utlämnas till USA.

De åtalade attackerade Yohookonton tillhörande ryska och amerikanska regeringstjänstemän, bland dem diplomater, militärer och personal som arbetade med cybersäkerhet, enligt McCord.

– De angrep också ryska journalister, mängder av anställda vid andra leverantörer vars nätverk de sammansvurna också försökte komma åt, liksom anställda vid finansiella tjänster och andra kommersiella enheter, sade Mary McCord.

Det är första gången som amerikanska myndigheter åtalar ryska företrädare för cyberattacker, skriver Washington Post som var först med nyheten.

Enligt McCord har åtalet inget samband med anklagelserna om hackningen av Demokratiska partiets datorer, som ägde rum under valrörelsen, och som amerikansk underrättelsetjänst skyllde på Ryssland.

Internetjätten Yahoo har tidigare anklagat främmande makt för att ligga bakom intrången. Enligt företaget ska uppgifter om en halv miljard användarkonton ha stulits vid ett intrång 2014 och ytterligare en miljard konton vid ett tidigare intrång 2013.