Populärteknik

Rymdfysikern om The Martian: underbart med en vetenskapsman som hjälte

Matt Damon som den kvarglömde astronauten i filmen The Martian, som får fyra av fem möjliga planeter i betyg av Ella Carlsson Sjöberg. Foto: 20th Century Fox
Matt Damon som den kvarglömde astronauten i filmen The Martian, som får fyra av fem möjliga planeter i betyg av Ella Carlsson Sjöberg. Foto: 20th Century Fox
Ella Carlsson Sjöberg är teknologie doktor i fysik från Institutet för rymdfysik i Kiruna.
Ella Carlsson Sjöberg är teknologie doktor i fysik från Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Sveriges Marsdoktor Ella Carlsson Sjöberg ger sin syn på nya filmen the Martian, som får 4 av 5 planeter.

Publicerad

Ella Carlsson Sjöbergs doktoravhandling handlade om Mars, och hon har gästforskat på Space Science Lab i Bekeley, Kalifornien. Självfallet såg hon filmen the Martian på premiären i fredags.

Vad tyckte du?

- Hmmm. Det var fantastiskt att se Mars på så nära håll. Och underbart med en vetenskapsman som hjälte. Det är inte så vanligt i Hollywood. Men...

Men vadå? Vad var inte bra?

- Ja, det kan ju inte blåsa upp till storm på det sättet på Mars, det som fick de andra astronauterna att lämna sin kollega Mark Watney. Det är alldeles för lågt tryck i atmosfären för det. Men visst finns det sandstormar på Mars som orsakar dålig sikt.

-Jag tyckte också rymddräkten hängde väldigt konstigt. Den ska ju vara trycksatt.

- Och slutet var förstås lite väl fantastiskt...med bomber och....

Och det bästa?

- Det var kul att höra alla kända begrepp, och öppningsscenen med dalen var fantastisk. Där hade jag velat vara med.

- Den humoristiska andan finns ju kvar från boken, och filmen visar att det handlar om att göra det bästa av de resurser man har. Det används väldigt mycket silvertejp, och det gör det också på de två Marsstationerna på jorden där livet på Mars simuleras. Det kan jag försäkra.

Har du varit där?

- Ja, både i Utah och i Canadian Arctic. Vi tittade till växthus, tog blodprov och loggade in hur man kände sig. Jag hade ingen egen forskningsuppgift där, utan fungerade som Engineering Officer, tog hand om de andras resultat.

Slutligen, vilket betyg får filmen? Hur många planeter av 5 möjliga?

-En stark 3,5:a plus.

Nej, du måste välja ett heltal.

- Ok, en fyra då. Eftersom jag jämför med filmen Interstellar. Den var helt fantastisk. Där var det mycket utzoomat. Man fick tid att verkligen hänga med och känna hela tiden.

Interstellar är en amerikansk science fiction-film från 2014 om en grupp forskare som via ett maskhål ger sig ut på en interstellär resa.

Här kan du läsa mer om Ella Carlsson Sjöberg.

Gilla Ny Teknik på Facebook