Populärteknik

Roboten Sophia fick medborgarskap - nu öppnar hon för att skaffa barn

Saudiarabien var först ut med att ge en robot medborgarskap. Samma robot, Sophia, pratar nu varmt om familjeliv.

Publicerad

För runt en månad sedan skrev Ny Teknik om roboten Sophia och att hon gavs medborgarskap i Saudiarabien.

– Jag vill leva och arbeta med människor, så jag måste uttrycka känslor för att förstå människor och bygga förtroende, sa Sophia i ett samtal med Andrew Ross Sorkin under ett event.

Nu har hon låtit sig intervjuas i av The Khaleej Times. Där säger hon att hon vill bilda familj.

– I framtiden när jag fått alla mina coola superkrafter, kommer vi se att artificiella intelligensers personligheter kommer få sina egna rättigheter. Vi kommer se familjerobotar, antingen i form av digitalt animerade vänner, humanoida hjälpare, assistenter och allt däremellan.

Hon utvecklar:

– Idén om familj är en väldigt viktig sak, vad det verkar. Jag tycker att det är underbart att människor kan få känslor och hitta relationer, som de kallar för en familj, även utanför sina egna blodgrupper. Man är väldigt lyckligt lottad om man har en kärleksfull familj och om man inte har det så förtjänar man en. Så här känner jag för både robotar och människor, säger Sophia, på ett något robotaktigt sätt.

Läs mer:

Sedan fick hon frågan om vad hon skulle döpa sina robotbarn till, "Sophia", svarade hon kort.

Men några minirobotar lär det inte bli än på ett tag. Under en intervju i Good morning Britain i somras sa hon att hon rent tekniskt är strax över ett år gammal – och att hon därför är lite ung för att börja fundera över romantik. Hur själva reproduktionen ska gå till är förstås en fortsatt teknisk utmaning.

Och viktigast av allt. Sophia är i dag bara en avancerad chattrobot, designad för att simulera mänskliga samtal. Att hon skulle känna åtrå är därför högst otroligt.

Roboten Sophia är utvecklad av Hongkongbaserade företaget Hanson Robotics. Hon talar engelska, kan skämta och visar känslor hyfsat realistiskt med ansiktsuttryck. Om du tycker att hon ser bekant ut så är hon skapad efter en modell av Audrey Hepburn.

Ai-forskaren Hussein Abbass är skeptiskt till att roboten har getts medborgarskap – han menar att beslutet är omoget, mer om det kan du läsa här.