Webbtv
Roboten fortsätter suga i uppbrutet tillstånd
Snart ser även fönsterputsar-yrket ut att vara på väg att automatiseras. Under skalet har tagit sig in i roboten som håller ytorna rena och hittar en stark fläkt och ett svagt batteri.
Den påminner om en hushållsvåg med handtag, den vita fönsterputsarroboten Winbot. Den 24 gånger 24 centimeter stora apparaten suger sig fast mot fönster och andra blanka ytor för att rengöra dem. Med hjälp av sensorer känner den av var fönstret börjar och slutar, och sköter sedan rengöring för egen maskin.
För den som är sugen på en egen fönsterpustarrobot ligger prislappen på omkring 2400 kronor. Då ingår både säkerhetslina och fjärrkontroll som fungerar på upp till 15 meters avstånd.
När Under skalets programledare Cecilia Dahlgren och Jan Herrlin tar sig an att bryta upp Winbot prövar de den först på ett fönster. Roboten rör sig från sida till sida över ytan med ett ljust surrande.
Jan Herrlin vänder roboten upp och ner, på varje sida sitter två hjul med en rem över sig.
– Den kör i sidled och vänder runt sig, den kör som en stridsvagn, konstaterar han.
När de två programledarna först lossat på putsduken och därefter skruvat bort undersidan ligger robotens innanmäte öppet för inspektion. Ett kretskort med kablar till två sensorer, de två motorer som driver remmarna och ett batteri kommer i dagen.
– Här sitter två sensorer i hörnen, men inte där, den kollar bara i nedre hörnen, konstaterar Jan Herrlin.
– Batteriet är väldigt litet, men jag undrar om det inte bara är backup. Om kabeln åker ut ska den fortfarande hänga kvar på väggen.
Under ett platshölje ligger ytterligare en motor: den som driver fläkten. Programledarna greppar skruvmejslarna för att ta en närmare titt på den, och möts av en snäckväxel, en mekanisk växel som drivs med hjälp av ett kugghjul som hakar i en vridbar axel.
Läs mer:
– Det är ju bra, för när motorn snurrar får man hög utväxling på den. Den här kan snurra med ganska bra varvtal och ändå rör den sig inte för fort, säger Jan Herrlin.
Med motorn urplockad, men fortfarande fast i kablarna, testar programledarduon att slå på fläkten som döljer sig under motorn. Ett papper fastnar direkt.
– Fläkten har två funktioner, dels att kyla motorerna och dels att suga sig fast, säger Cecilia Dahlgren.
När Jan Herrlin lyfter ut och håller den påslagna fläkten i handen känner han hur gyrofunktionen drar och konstaterar att fläkten är kraftfull.
– Ett enkelt, smidigt bygge. En bra produkt, avrundar Jan Herrlin.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!