Populärteknik

Robot hittade sjöodjur i Loch Ness

Sonarbilden från undervattensroboten visar den sedan länge försvunna modellen av sjöodjuret som användes vid en filminspelning. Foto: Kongsberg Maritime & Alamy
Sonarbilden från undervattensroboten visar den sedan länge försvunna modellen av sjöodjuret som användes vid en filminspelning. Foto: Kongsberg Maritime & Alamy

Vid en undersökning av den skotska sjön Loch Ness såg forskare siluetten av sjöodjuret Nessie. Tyvärr var det bara en sedan länge försvunnen fullskalemodell.

Publicerad

Det norskägda företaget Kongsberg Maritime har sedan många år gjort återkommande undersökningar av den skotska sjön Loch Ness. Känd för att där kan finnas ett stort sjöodjur som i folkmun kallas Nessie.

Syftet har dels varit att verkligen utforska sjön som med sitt djup och branta kanter är svår att undersöka. Det andra syftet har varit att testa nya instrument och undervattensfarkoster. I den senaste undersökningen som påbörjades nyligen var det företagets nya robot Munin Autonomous Underwater Vehicle som testades.

Den kan enligt Kongsberg utforska djup ner till 1 500 meter och producera mycket högupplösta bilder med både kamera och sonar. När forskarna den här veckan granskade en av sonarbilderna såg de till sin förvåning något som mycket liknande det mytomspunna sjöodjuret.

Ganska snart stod det klart att det verkligen var Nessie som hittats. Men tyvärr bara en sedan länge försvunnen modell av odjuret som användes vid inspelningen av filmen ”The Private Life of Sherlock Holmes” från 1970.

”Men att upptäcka den 46 år gamla Nessiemodellen var bara början . . . , skriver företaget på sin sajt.