Övriga nyheter

Reumatikerförbundet: Oacceptabelt

Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet, hade inte en susning om att Hälsa för mig-datan skulle lagras utomlands.– Helt oacceptabelt att andra länder kan få åtkomst till informationen.

Publicerad

Reumatikerförbundet, med runt 50 000 medlemmar, hör till de första patientgrupper som kommer att erbjudas frivillig anslutning till det personliga hälsokontot Hälsa för mig, via vårdguiden 1177 när tjänsten drar i gång framöver.

Som Ny Teknik avslöjat kommer personer som ansluter sig till kontot att få sina vårddata lagrade på Microsofts servrar i Nederländerna och Irland. Det upprör Anne Carlsson, ordförande i förbundet och själv reumatiker.

– Det har aldrig varit tal om lagring utomlands tidigare. Anne Carlsson säger att hon utgått ifrån att informationen ska skyddas av svensk vårdlagstiftning, och att inte myndigheter i andra länder kan komma åt den.

– Jag och andra har utgått ifrån att den förvaras så säkert som det går.

Enligt Ehälsomyndigheten ska Microsoft följa svenska personuppgiftslagen, men på bolagets hemsida framgår att man kan komma att lämna ut information i molntjänster till USA.