Samhälle
Regeringen: Vi inför flygskatt

Trots kritik från flygbranschen går regeringen vidare med förslaget att införa en flygskatt för passagerarflyget.
Beskedet lämnades av finansmarknadsminister Per Bolund (S) på onsdagen. Planen är att skatten ska införas från 1 januari nästa år. Under våren ska en lagrådsremiss bli klar. Flygskatten kommer att ingå i höstbudgeten, är tanken.
Syftet med skatten är att dämpa ökningen av svenskarnas flygresor för att minska utsläppen. Skatten beräknas också ge intäkter till staten på cirka 1,7 miljarder kronor.
– Det är rimligt att man betalar för den klimatpåverkan som ens resande orsakar, säger Per Bolund till DN.
Intäkterna ska användas främst för att sänka arbetsgivaravgiften för den första anställda i ett företag.
– Det blir en ny skatteväxling i politiken. Vi ska ta ut avgifter från det som leder till miljöpåverkan och ger det så att fler kan anställda. Vi prioriterar småföretagen, säger Per Bolund till Svd.
Enligt förslaget ska flygresor beskattas med mellan 80 och 430 kronor per passagerare, beroende på resans längd. En resa inom Sverige och Europa beskattas med 80 kronor, till destinationer upp till 600 mil från Arlanda med 280 kronor och resor längre bort med 430 kronor. Barn under 2 år omfattas inte.
I utredningen inför förslaget beräknas att en flygskatt kommer att göra att färre tar flyget, men att det endast kommer att dämpa ökningen. En flygskatt väntas leda till att utsläpp av koldioxidekvivalenter kan undvikas med mellan 0,08 till 0,2 miljoner ton per år. En koldioxidskatt för flyget skulle vara mer lämpad för att få branschen att gå över till mer bränslesnåla plan och att använda bioflygbränsle, enligt utredningen. Men internationella regelverk och överenskommelser gör att det inte är möjligt.
En generell flygskatt är ändå att föredra framför att inte göra något, resonerar utredningen – i alla fall i väntan på nya, internationella överenskommelser.
Från flygbranschen har kritiken mot en skatt varit hård. "Det snabbaste sättet att minska utsläppen, förutom att gå över till biobränsle, är att flygen står på marken. Men att minska resandet kommer också att få konsekvenser. Näringslivet behöver tillgänglighet, och varje resenär genererar jobb, arbetstillfällen och tillväxt” sa organisationen Svenskt flygs generalsekreterare Anna Wilson till Ny Teknik tidigare i år.
Läs mer:
Norwegian aviserar att det kan bli fråga om att dra in långlinjer från Sverige, och att inte starta nya långlinjer. Ett exempel är linjen Stockholm-San Francisco, som startade 2014. Ett annat är en planerad linjen mellan Göteborg och New York.
– Nu är den helt utesluten, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian, till Svd.
Flera aktörer varnar i remissvaren också för att en flygskatt kan slå hårt mot små regionala flygplatser. Naturvårdsverket är positiv till en flygskatt, men vill att de enskilda resorna ska beskattas med högre belopp.
”Även om det är en låg skatt som utredningen föreslår, tydliggörs det vad flygets påverkan på klimatet kostar” skriver enhetschef Johan Bogren på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.