Miljö
Regeringen lämnar förslag om flygskatt

Regeringen väntas i dag lägga fram förslaget om den så kallade flygskatten, rapporterar Ekot. Flygskatten, som bland annat skulle innebära att inrikesresor och resor inom EU blir 80 kronor dyrare, har mötts av hård kritik av oppositionen och branschen.
(Artikeln har uppdaterats)
– Det är anmärkningsvärt att regeringen går vidare med det här förslaget som ändå har fått sådan massiv kritik. Regeringens egen utredning kom fram till att resultatet blir väldigt små eller till och med negativa klimateffekter, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS, till TT.
Det är inte flygskatten, utan fortsatt satsning på biobränslen och ny teknik som är vägen mot minskad klimatpåverkan, menar han. En flygskatt i en bransch med redan låga marginaler kommer att påverka företagens möjligheter att investera, säger Henriksson.
– Det här kommer framförallt att drabba resenärerna, men konsekvenserna är stora med färre jobb, sämre tillgänglighet i många delar av landet där det inte finns något annat alternativ än flyg och en svagare konkurrenskraft för Sverige. Det är ett högt pris att betala från något som knappt har en klimatpåverkan.
Läs mer:
I samband med att vårbudgeten debatterades i riksdagen varnade Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström regeringen för att lägga fram förslaget.
– Pröva inte riksdagsmajoritetens tålamod i denna fråga. Backa från skatteförslagen, sade han då.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har trots motståndet varit hoppfull om att förslaget kan gå igenom i riksdagen, eftersom det kan bakas in i höstbudgeten.
– Ja, vi tror ju inte att någon i dagens läge är beredd att kasta ut Sverige i politiskt och ekonomiskt kaos, säger Bolund till Ekot.
För att stoppa skatten måste Alliansen lägga fram en gemensam budget som Sverigedemokraterna kan stödja. ”Ren symbolpolitik” svarade Moderaterna i våras och avfärdade förslaget med att det gör det dyrare för resenärerna, utan nytta för klimatet.