Populärteknik

Pyramidfynden i Google Earth ifrågasätts

Satellitbilderna som påstås visa hittills okända pyramider i Egypten. Foto: Angela Micol/Google Earth
Satellitbilderna som påstås visa hittills okända pyramider i Egypten. Foto: Angela Micol/Google Earth
I närheten av Stillwater i Montana i USA finns detta exempel på den geologiska formation som kallas Lakkolit. Foto: Jstuby/Wikimedia Commons
I närheten av Stillwater i Montana i USA finns detta exempel på den geologiska formation som kallas Lakkolit. Foto: Jstuby/Wikimedia Commons

Amatörarkeologen som säger sig ha hittat okända egyptiska pyramider med hjälp av Google Earth möts nu av skepsis.

Publicerad

Angela Micol från USA har under de senaste tio åren letat efter okända geologiska formationer med hjälp av satellitbilder.

Nu säger hon sig ha hittat hittills okända pyramider på två olika platser i Egypten med hjälp av Google Earth.

De påstådda fynden har blivit omskrivna på ett stort antal nyhetssajter.

Angela Micol har publicerat ”bildbevisen” från Google Earth men har inte avslöjat de exakta platserna.

Anledningen är att de egyptiska myndigheterna ska hinna undersöka och skydda fyndplatserna innan de blir allmänt kända, säger Angela Micol på sajten Google Earth Anomalies.

”Bilderna talar för sig själva. Det är helt tydligt vad som förmodligen finns på fyndplatserna men det behövs fältstudier för att verifiera detta, nämligen pyramider, och nu bör man samla information för att fastställa deras ursprung”, skriver Angela Micol i ett uttalande som citeras av Google Earth Anomalies.

Men fynden ifrågasätts.

Arkeologen Sarah Parcak som själv hittat okända egyptiska pyramider med hjälp av satellitbilder är en av kritikerna.

”De här Google Earth-rapporterna kommer från en person som vare sig är egyptolog, arkeolog eller specialist på fjärranalys och dessutom kommer bilderna från ett område där det är helt osannolikt att hitta pyramider”, skriver Sarah Parcak i ett brev till MSNBC.

Egyptologen Bob Brier vid Long Island University är också skeptisk.

”Det finns en liten möjlighet att ett eller två av fynden kan vara pyramider även om jag inte tycker det verkar så”, skriver han till MSNBC.

Arkeologen Robert Littman vid University of Hawaii är lite mer positiv. Han håller med andra kritiker om att det är för tidigt att uttala sig om vad det är för slags strukturer som hittats.

– Men bilderna från Google Earth är mycket intressanta, säger han till MSNBC.

På sajten Archaeology News Network finns funderingar om vad bilderna egentligen föreställer. I en kommentar till nyhetsartikeln om fynden skriver signaturen Steve Richardson att bilderna visar en geologisk struktur som kallas Lakkolit där vulkanisk aktivitet pressat upp jordskorpan till en kulle.

”Det framgår extremt tydligt vilket skulle sparat både tid och pengar om någon geolog tillfrågats”, skriver Steve Richardson.

För den som vill leta efter pyramiderna i Google Earth har Discovery publicerat ungefärliga uppgifter om var de ”hemliga” fyndplatserna finns.

Den ena kan hittas vid Nilen 19 km från staden Abu Sidhum och den andra två km sydost om den forntida staden Dimai som ligger i närheten av oasen Fayoum.