Digitalisering

PTS: Då kan 26 GHz-bandet användas för 5g

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I inomhusmiljö kan 5g-nät i 26 GHz-bandet bli verklighet redan nästa år. Det bäddar för mobiluppkoppling i gigabithastighet.

Publicerad Uppdaterad

Till hösten ska frekvenser i 2,3 GHz- och 3,5 GHz-banden auktioneras ut. Något som väntas bli startskottet för den svenska 5g-utbyggnaden.

Men 5g kommer också att byggas ut både i lägre frekvenser för att ge ökad yttäckning, och högre frekvenser för att ge högre hastigheter. Nu har Post- och telestyrelsen presenterat en ny inriktning för tillstånd i 26 GHz-spektrumet (som sträcker sig från 24,25 GHz till 27,5 GHz).

Senast nästa år ska 850 MHz i frekvensutrymmet mellan 24,25 GHz och 25,1 GHz öppnas upp med hjälp av lokala tillstånd för 5g-nät i inomhusmiljöer. Det bäddar för mobiluppkopplingar med hastigheter på flera gigabit per sekund och med ytterst korta fördröjningstider.

Men det dröjer ytterligare några år innan så höga frekvenser tas i bruk i utomhusmiljö. Enligt inriktningen som presenterats nu ska totalt 2 400 MHz i frekvensutrymmet mellan 25,1 GHz och 27,5 GHz öppnas upp från 2025 och framåt.

Den första januari 2025 ska de höga frekvenserna bli tillgängliga i Stockholm, Göteborg och Malmö. Samma datum året därpå utökas tillståndet till att omfatta alla Sveriges större tätorter.

Mer information om när auktionen kommer att äga rum, hur den kommer att genomföras och vilka tätorter som kommer att ingå utöver de tre storstäderna ska presenteras först efter en behovsanalys som ska genomföras under 2022.