Digitalisering

Presenterad: Här är hajpade mobilen Nothing Phone 1

Nothing Phone 1. Foto: Nothing
Nothing Phone 1. Foto: Nothing
Nothing Phone 1 är nu lanserad. Foto: Nothing
Nothing Phone 1 är nu lanserad. Foto: Nothing
Nothing Phone 1. Foto: Nothing
Nothing Phone 1. Foto: Nothing
Nothing Phone 1. Foto: Nothing
Nothing Phone 1. Foto: Nothing

Uppstickaren Nothing har presenterat sin första mobil: Phone 1. Det är en mellanklassmobil med unik design.

Publicerad

Så presenterades den till slut – mobiltelefonen från det hyfsat nystartade techbolaget Nothing med svenske Carl Pei i spetsen.

Telefonen får namnet Nothing Phone 1 – och rent designmässigt sticker den ut. Företaget verkar ha hittat sin grej, sitt formspråk: genomskinlig konsumentelektronik.

Under det transparanta chassit syns ett vitt (eller svart) skal med utskärningar. Baksidan pryds av ljusslingor. Här blir samarbete med svenska Teeage Engineering tydligt. Och designen går att känna igen från företagets första produkt, hörlurarna Ear 1.

Den där ljusremsan är inte bara där för att vara prydlig. Glyph interface kallas funktionen som gör att ljusslingorna börjar lysa och det är kopplat till händelser. Lägger du till exempel telefonen på bordet med skärmen nedåt så tystas ringsignalen. I stället börjar telefonen att lysa vid inkommande samtal. Om man sedan tidigare har parat ihop kontakter med ljusmönster ska du kunna se vem det är som ringer utan att behöva lyfta mobilen.

Nothing Phone 1. Foto: Nothing
Nothing Phone 1. Foto: Nothing

En stor del när mobiltillverkare presenterar sina telefoner brukar vara kameran. På Nothing Phone 1s baksida sitter huvudlinsen på 50 megapixel. Den har stöd för både optisk- och elektronisk bildstabilisering. Så även porträttläge, dokumentskanningsläge och nattläge. Gillar man att fota med ultravidvinkel kan man göra det med 114 graders synfält. Det finns även stöd för makrofotografering. Frontkameran är på 16 megapixel.

Nothing Phone 1 – systemkrets i mellanprissegmentet

På insidan hittar vi Snapdragon 778G+. Det är en ny systemkrets i mellanprissegmentet. Chipet har något lägre prestanda än vad som återfinns i toppmodellerna. Operativsystemet i telefonen är Nothing OS, som ska vara en avskalad variant av Android 12. Utlovat är tre år med androiduppdateringar samt fyra år med säkerhetsuppdateringar.

Batteriet om 4500mAh har stöd för trådlös laddning (15W), med sladd 33W. Utöver detta kan man räkna med Wifi 6, bluetooth 5.2, 5g-stöd och stöd för dubbla simkort.

Nothing Phone 1 är nu lanserad. Foto: Nothing
Nothing Phone 1 är nu lanserad. Foto: Nothing

Telefonen har en 1080p oledskärm, 6,65 tum stor. Uppdateringsfrekvensen ligger på 120Hz. Mobilen är IP53-klassad, det vill säga vatten- och dammtålig. Skärmen är för övrigt vikbar, trots att den är platt. Enligt Carl Pei valde tillverkaren denna dyrare lösning för att det gjorde det möjligt att få lika breda lister runt skärmen.

För den som befinner sig i London går telefonen att köpa i Nothings butik från och med den 18 juli. Den officiella säljstarten är planerad till 21 juli. Svensk partner är Telenor, men den kommer att finnas att köpa hos fler återförsäljare.

Priset ligger på 5 490 för modellen med 8 gb ram, och 5 990 för den med 12 gb ram.

Det här är Nothing

Svensken Carl Pei gjorde sig ett namn i och med Oneplus, ett kinesiskt mobilmärke som han hade en nyckelroll hos från bolagets start.

Hösten 2020 lämnade Carl Pei Oneplus för att starta sitt eget hemlighetsfulla techbolag Nothing. Sedan dess har företaget lanserat ett par trådlösa hörlurar, Ear (1), anställt 300 personer i sex länder och tagit in 144 miljoner dollar i riskkapital, runt 1,35 miljarder kronor. En kassa som de ska använda för att skapa ett alternativ till Apple, enligt Carl Pei.

Juli 2022 lanserade företaget sin första mobiltelefon.