Startup

Pratande tallrik hejdar övervikt

En talande tallrik från Karolinska institutet hjälper feta barn att gå ner i vikt. Det visar en uppmärksammad brittisk studie. Nu hoppas KI-avknoppningen Mando Group på en kraftigt ökande marknad.

Publicerad

– Det har varit ett väldigt ståhej, hundratals tidningar i flera länder har skrivit om vår metod, säger professor Per Södersten på Karolinska institutet.

Han har tillsammans med andra KI-forskare utvecklat Mandometern, en patenterad metod för att äta lagom mycket i lagom takt.

Den överviktiga patienten placerar sin tallrik på en liten våg som är kopplad till en dator. Sedan är det bara att äta. Men skyfflar man in tuggor i stora lass så ljuder en varnande stämma: ”Du äter för snabbt”. Med jämna mellanrum får patienten dessutom skatta hur mätt han eller hon är genom att trycka på datorns skärm. Målet är att lära sig att äta mindre portioner och ändå känna sig mätt och belåten.

Nu har en överviktsklinik i Bristol visat att metoden verkligen hjälper mot fetma i en uppmärksammad studie, som publicerats i British Medical Journal. 54 feta barn fick träna med den talande tallriken. Efter ett år hade de sänkt sina BMI-värden mer än en kontrollgrupp, som fick vanliga kost- och motionsråd. Dessutom tyckte de att deras livskvalitet var högre. Sex månader senare gjordes en uppföljning som visade att de hade behållit sina hälsosammare värden.

– Tidigare är det bara kirurgi som har visat sig ha kvarstående effekt efter avslutad behandling. Alla andra metoder ger omedelbart återfall, säger Per Södersten.

Den talande tallriken vidareutvecklas av företaget Mando Group, och används även för att hjälpa anorektiker. Fast då säger tallriken ”Du äter för långsamt”.

Mando, som startades 2000, driver sex kliniker för personer med ätstörningar i Sverige, Australien och USA. Fler planeras, bland annat en i New York. Enligt Per Södersten har hittills mer än 500 patienter behandlats så att de har sluppit sina symptom upp till fem–tio år efter behandlingen.

Hur viktig är den nya brittiska studien?

– Fetma är ett gigantiskt problem, och visst räknar vi med att studien ska ge oss draghjälp på marknaden, säger Per Södersten, som även är utvecklingschef på Mando.

Nu försöker företaget göra tekniken enklare att använda, både på kliniker och för hemmabruk. Ett sätt är att låta programvaran finnas i en mobiltelefon kopplad till en enklare våg.

Mando Group

Ort: Huddinge.

Grundat: 2000.

Antal anställda: 100.

Ägare: Grundarna, Investor, Michael Leon, professor vid University of California.

Riskkapital: 20 miljoner kronor.

Omsättning 2009: 80 miljoner kronor.