Opinion

”Peter Carlsson är Sveriges mest spännande entreprenör”

Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson jämte illustration över Northvolts batterifabrik. Foto: Northvolt, Jörgen Appelgren
Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson jämte illustration över Northvolts batterifabrik. Foto: Northvolt, Jörgen Appelgren

LEDARE. Affärsidén är att bygga Europas största batteifabrik som ska producera världens grönaste batterier, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad Uppdaterad

Teslaavhopparen Peter Carlsson är utan tvekan Sveriges mest spännande entreprenör just nu. Bygget av Norhtvolt är ännu sin linda och herr Carlsson själv är trött och förundrad över att externa bedömare riktar för stort fokus på att företaget ska ta in ytterligare 39,8 miljarder i riskkapital.

En gigantisk summa jämfört med andra svenska startuper. Där stannar också många jämförelser. Northvolt spelar helt enkelt i en startupklass för sig själv. Dels är affärsidén att bygga Europas största batterifabrik, som ska producera världens grönaste batterier, dels är konkurrensen knivskarp. Det råder ingen tvekan om att efterfrågan på batterier och batteriteknik ökar kommande år.

I stort sett alla fordonstillverkare investerar tungt i elektrifieringen. Vår reporter Linda Nohrstedt var den som först skrev om Peter Carlsson planer för ett och halvt år sedan. Nu har hon gjort ett återbesök. Läs den intressanta intervjun och ta del av Jonas Askegrens grafik över världens planerade batterifabriker – det ger en bra överblick över vad som är på gång. Allt finns här. Kommentera gärna artiklarna här!

På tal om startuper. Den här veckan stänger vi nomineringarna till 2018 års upplaga av 33-listan. Nu inleder vi ett intensivt, tidskrävande men roligt arbete med granskning av alla nomineringar. Vi kompletterar även nomineringslistan med bidrag som våra experter lyft fram som heta kandidater.

Totalt rör det sig om cirka 150–200 startuper som ska granskas. Jag har skrivit det förr. 33-listan är utan tvekan Sveriges främsta startuplista. Jag hoppas att du har tid att komma när vi gör en turné med listan för att kora regionala vinnare i Malmö, Jönköping, Linköping, Göteborg, Umeå och Uppsala. Den stora finalen äger rum i Stockholm den 16 maj. Missa inte att anmäla ditt deltagande här: almatalentevents.se/33listan.